Valitsus kinnitab: alkoholimüügi piirangust möödahiilimine pole seaduserikkumine

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Meelelahutusasutuste pidajad leidsid mooduse sellest piirangust mööda hiilida. Meetodid erinevad, tulemus on üks: peod koos alkoholitarbimisega jätkuvad paljudes kohtades pikalt pärast südaööd. Üks sellistest kohtadest on klubi Vaarikas Pärnus.
Meelelahutusasutuste pidajad leidsid mooduse sellest piirangust mööda hiilida. Meetodid erinevad, tulemus on üks: peod koos alkoholitarbimisega jätkuvad paljudes kohtades pikalt pärast südaööd. Üks sellistest kohtadest on klubi Vaarikas Pärnus. Foto: Urmas Luik

Hiljaaegu kehtima hakanud öine alkoholimüügi piirang meelelahutusasutustes osutus vähetõhusaks: leitud on viisid minna sellest mööda nii, et peod ei jää pidamata. Kuigi mitu ametkonda ja kohalikud omavalitsused taunivad skeemitamist, tunnistas valitsus, et juriidiliselt on kõik korrektne. Küll märgiti, et järgneda võivad uued piirangud.

Möödunud kuu keskel kinnitas valitsus septembri lõpust kehtima hakkava üleriigilise alkoholimüügi piirangu. Keeld kehtib südaööst hommikul kella kümneni kõikjal, kus müüakse alkoholi kohapeal tarbimiseks. Näiteks ööklubides, baarides, aga ka hotellides ja teatripuhvetites. Põhjenduseks loomulikult võitlus koroonaviiruse leviku vastu.

Üsna kiirelt võis kõikjal Eestis näha, et meelelahutusasutuste pidajad leidsid mooduse sellest piirangust mööda hiilida. Pudelimaks või kõrgem piletihind oma alkoholiga sisenejatele, lauapakettide broneerimine koos alkoholiga enne südaööd – meetodid erinevad, tulemus on üks: peod koos alkoholitarbimisega jätkuvad paljudes kohtades pikalt pärast südaööd.

Ning kuigi eri väljaannetele on nördimust sellise teguviisi pärast väljendanud nii politsei- ja piirivalveamet, terviseamet kui ka kohalike omavalitsuste juhid – alles eile ütles Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, et see teguviis ei ole okei –, kinnitasid mitme lõbustusasutuse juhid, et nemad usaldavad valitsust, käituvad rangelt seaduste piires ja juristide hinnangul puudub vastuolu kehtiva õiguskorraga.

Et see täpselt nii on ja rikkumisi tõepoolest ei leidu, märkis nüüd ka valitsus ise.

“Tegemist pole rikkumise, küll aga skeemitamisega, mis halvemal juhul võib kaasa tuua nakkuse tõusu ja see omakorda toob tõenäoliselt kaasa suuremad piirangud toitlustusvaldkonnas,” selgitas valitsuse meedianõunik Jevgenia Värä.

Öise alkoholimüügi piirang kehtib praeguse kava kohaselt 24. oktoobrini ja valitsus hindab selle jätkamise vajadust umbes nädal enne kitsenduse kehtivusaja lõppu. Värä ütles, et pärast kõnealuse piirangu seadmist pole selle muutmist valitsuse tasandil uuesti arutatud.

Söögi- ja meelelahutuskohad on jätkuvalt üks riskikohti ning seal kehtivate piirangute leevendamine ei tundu praegu mõistlik.

Jevgenia Värä

Kõnealuse piirangu rakendamist toetas Värä sõnutsi asjaolu, et Tartu maakonnas 7. augustil kehtestatud alkoholimüügi piirangu järel kahanes seal nakkuse leviku näitaja 20 päevaga üle kolme korra: kuu algul piirangu kehtestamise ajal 24,2 ja 27. augusti seisuga 7,2.

“Praegu on haiguse levik paraku kasvutrendis, kuid söögi- ja meelelahutuskohad on jätkuvalt üks riskikohti ning seal kehtivate piirangute leevendamine ei tundu praegu mõistlik,” seletas meedianõunik.

Alkoholimüügiga skeemitamist põhjendasid meelelahutusasutuste pidajad asjaoluga, et praeguses turuolukorras kasutatakse kõiki seaduslikke viise selleks, et tegevust ei peaks täielikult lõpetama. Samuti nimetati tõsiasja, et sellistele asutustele ei ole hoolimata märkimisväärsetest piirangutest toetusmeetmeid loodud.

Valitsuse pressiosakonnalt ei tulnud meelelahutusasutuste toetusmeetmete kohta konkreetset vastust. “Valitsuse kabinetinõupidamisel arutatakse eri abinõusid haiguse leviku tõkestamiseks ja inimeste heaolu tagamiseks, need, mis leiavad valitsuse liikmete toetuse, kinnitatakse valitsuse otsustena,” kostis Värä. “Ettevõtlusele suunatud eri toetusmeetmed on osa nii selle kui ka järgmise aasta eelarvest.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles