Koolnud metsseast teatajaid ootab leiutasu

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
VTA laboris analüüsitakse kõiki kütitud metssigu ja ka neid, kes on auto alla jäänud või surnuna leitud.
VTA laboris analüüsitakse kõiki kütitud metssigu ja ka neid, kes on auto alla jäänud või surnuna leitud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) palub kõigil looduses liikujatel, kes leiavad surnud metssea, sellest ametit teavitada.

Eesti metsades levib endiselt Aafrika seakatk ja seetõttu on oluline, et kõik metsas käijad teataksid, kui nad leiavad koolnud metssea.

“Selleks et haigus ei leviks metssigade hulgas ega jõuaks koduseafarmidesse, on meie kõigi panus väga oluline,” teatas maaeluminister Arvo Aller.

“Laboris analüüsitakse kõiki kütitud metssigu ja ka neid, kes on auto alla jäänud või surnuna leitud. Augusti lõpus tuvastati Raplamaal metssigadel sigade Aafrika katku viirus. Seetõttu on tähtis, et saaksime analüüsida palju metssigu, kogumaks teavet haiguse leviku ulatuse kohta,” selgitas VTA peadirektori asetäitja peadirektori ülesannetes Katrin Reili ja lisas, et surnud metsseast VTAd teavitanutele makstakse leiutasu.

30. septembri seisuga on Pärnumaal kokku uuritud 199 metsasiga, nendest kolm leiti surnuna, 195 kütiti ja üks hukati.

Seakatk on Pärnumaal tuvastatud kahel metsseal: üks Lääneranna ja teine Saarde vallas. “Mõlemad olid antikehapositiivsed ehk on haigustekitajaga kokku puutunud,” täpsustas VTA loomatervise ja -heaoluosakonna nõunik Maarja Kristian. Aafrika seakatku viirust pole Pärnumaal metssigadel sellel aastal tuvastatud.

Surnud isendist tuleb teada anda telefonil 605 4767.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles