Varje Tipp: Hirmul on suured silmad

Varje Tipp
, Pärnu abilinnapea
Copy
Meeleavaldus koolide ühinemise vastu.
Meeleavaldus koolide ühinemise vastu. Foto: Urmas Luik

Pärnu täiskasva­nute gümnaasiumi (PTG) ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) ühinemise idee ei ole uudis – mõte on kohalikus inforuumis keerelnud 2018. aastast. Kuid nagu suurte muutustega kavandamisfaasis sageli juhtub – ja on juhtunud praegugi –, on koolide liitmise mõte jäänud paljudele arusaamatuks ja toonud kaasa tegelikkust moonutavat infomüra.

Sihti liita koolid tõukab ühelt poolt tagant riiklik hariduspolii­tika, mille suund on viia täiskasvanute haridus ja gümnaasiumid üle kutseõppeasutustesse või riigi­gümnaasiumidesse ja luua nende baasil laiapõhjalised piirkondlikud hariduskeskused, mis pakuvad õppijaile laiemat valikut. Pärnus oleks võimalik liita PTG kutsekooli asemel siinse riigi­gümnaasiumiga, kuid seda ei soovi Pärnu Koidula gümnaasium, ja põhjendatult. PKHK on aga ühinemisideega algusest ­peale kaasa tulnud.

OSKA tööjõuprognoosi järgi läheb tulevikus pooles ametites vaja kõrgharidust ja kolmandiku puhul kutseharidust. Kõrghari­duse omandab noortest pea pool, kuid kutsehariduse veerand. Seega on kutsehariduse lõpetajaid juurde vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles