Ravimtaimed aitavad algava tõve puhul

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Siim soovitab taimi eelkõige haiguste ennetamiseks ja kergete hädade puhul. “Kui need aitaksid kõigi tõbede puhul, poleks meil ju arste vajagi,” sõnas ta.
Aivar Siim soovitab taimi eelkõige haiguste ennetamiseks ja kergete hädade puhul. “Kui need aitaksid kõigi tõbede puhul, poleks meil ju arste vajagi,” sõnas ta. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kui küsida ravimtaimi kasvatava Energia talu peremehelt Aivar Siimult, millised teed on eestlaste seas kõige nõutumad, saame vastuseks: energiat andvad ja rahustavad teesegud.

“Osa inimesi vajab jõudu juurde, teised on aga nii ületöötanud, et õhtul ei tule uni peale ja tarvis on juua rahustavat teed,” sõnas Siim.

Talvel otsitakse ravimtaimedest loomulikult abi kõikvõimalike külmetushaiguste vastu. Just laste puhul on näha, et vanemad eelistavad kergemate hädade korral tabletipurgi avamise asemel kodumaistest ravimtaimedest teed keeta.  

Kibuvits annab jõudu

Külmal talveajal võib organismi tugevdamiseks juua vitamiiniteesid, hea valik on kibuvits ja pihlakas.  

Praegusel viiruste leviku perioodil astuvad paljud apteegi uksest sisse sooviga leida midagi oma immuunsuse tugevdamiseks. Siin tasubki Siimu soovitusel appi võtta kibuvitsamarjad, aga ka kuldjuur ja päevakübar.  

Valmis teesegudes on kibuvits jahvatatud kujul ja siis piisab tee tõmbamiseks veerand tunnist, aga tervete marjade puhul tasub tee õhtul valmis keeta ja ööseks termosesse tõmbama jätta.  

Kui aga haigus juba kallal, võiks juua raviteesid. Näiteks köha puhul aitavad paiseleht, islandi samblik ja teeleht, mis on röga lahtistava toimega. Paraku on ainult neist taimedest tehtav tee mõru maitsega, nii on Energia talu oma köhateedesse lisanud naistepuna või iisopit.  

Nohuteed on kokku segatud kibuvitsast, paiselehest, iisopist ja piparmündist. “Piparmünt on nohu puhul väga hea, sest selle aurud löövad nina lahti,” sõnas Siim.  

Talvel on paljud inimesed hädas kõhuviirustega. “Kõige parem kõhurohi on koirohi,” kinnitas Energia talu peremees. “Kuna koirohi on väga mõrkjas, võiks teele lisada piparmünti, mis peale hea maitse mõjub seedimisele hästi.”

Piparmünt ongi üks taimedest, millest saab abi paljude tervisehädade puhul. “Kui lasta sel tõmmata kuni viis minutit, on sel ergutav toime, kui aga piparmünt on 15–20 minutit tõmmanud, on see rahustav ja seedimisele hea,” selgitas Siim.

Kurguvalu vastu aitab salvei, aga seda taime tasub tarvitada üleminekueas naistelgi.

Keda piinab stress või raske õhtul magama jääda, proovigu veiste-südamerohtu. “See on hästi tugeva rahustava toimega, palderjanist kolm–neli korda tugevam,” kõneles Siim. “Kuna seda üksi juua on väga mõru, tasub sellega teha segu, kuhu lisada punet ja piparmünti või naistepuna.”

Kergema vastupanu teed minnes võib apteegist ja poe terviseletilt otsida õhtu- või hea une teesid.  

Segud maitsvamad  

Ravimtaimedega kauplejad on müüki paisanud rohkesti teesegusid, kus kolm–viis taime. Siim selgitas, et segudes ühest küljest taimede raviomadused toetavad üksteist, kuid sageli lisatakse mõnd taime maitse parandamiseks. “Seda ei saa väita, et viiest taimest tehtud tee kindlasti viis korda võimsam on,” lisas ta.  

Inimesel, kes ei oska apteegis otsustada, kas valida pakikesi ühe taime kaupa või teesegu, soovitas Siim eelistada segu. “Vanarahvatarkusest lähtudes on sobiv kooslus välja töötatud ja meeldivama maitsega on need ka,” põhjendas ta. “Samuti on segudel tihti mitu toimet, näiteks meie nohutees on sees ka kibuvits, mis tugevdab organismi.”  

Ravimtaimepakikeste peal on kirjas, kui kaua tuleb lasta sel segul tõmmata. Kui oluline on sellest ajast kinni pidada?  

“Proovige piparmünti, kui see on tõmmanud viis minutit ja pool tundi – suur maitsevahe on,” rääkis Siim. “Näiteks naistepunast ei tõmbagi viie minutiga toimeaineid välja ja see tahab kauem seista. Samal ajal kui lasta koirohul 20 minutit tõmmata, on tee juba nii mõru, et ei saa suhu võttagi.”  

Lausa minuti täpsusega tõmbamisaega jälgima ei pea, aga raamatutes ja teepakkidel kirjas juhistest tasub kinni pidada küll.  

Lahja, ei mõju  

Ravimtaimede puhul jagunevad inimesed kaheks: ühed usuvad ja tarbivad, teised peavad neid liialt lahjaks.  

“Igaühel oma valik, mida usub, ja tarvitagu just seda, aga lastel soovitaksin siiski kergema köha ja nohu puhul raviteed juua,” lausus Siim. “Loomulikult, kui juba kopsupõletik või muu tõsine haigus, siis ainult tee ei aita. Kui ravimtaimed aitaksid kõigi tõbede vastu, poleks meil ju arste vajagi.”

Ravimtaimed sobivad eelkõige haiguste ennetamiseks või kergete haigusnähtude puhul ja järelraviks.  

Kel oma aias peenar olemas, võiks seal pere tarbeks ise ravimtaimi kasvatada. Pealegi on paljud neist nii ilusad, et sobivad püsilillepeenrasse. Väga lihtne on kasvatada piparmünti, veiste-südamerohtu, naistepuna, melissi, punet ja salveid.

 

Proovige järele

* immuunsuse tõstmiseks kibuvits,

* köhaga paiseleht,

* nohuga piparmünt,

* kurguvaluga salvei,

* kõhuvaluga koirohi,

* rahunemiseks veiste-südamerohi.


Energia talu soovitab

Elujõutee:

viirpuumarjad  

kibuvitsamarjad

vaarikalehed  

piparmünt  

kaselehed  

Õhtutee:

pune  

nurmenukuõied  

piparmündilehed

veiste-südamerohi  

Saledustee:

põdrakanep

kanarbik  

orasheinajuur

Kõhuvalutee:  

koirohi

raudrohi  

naistepuna  

piparmünt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles