Linnaorkestri puhkpillikvintett mängib sügisvariatsioone

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu linnaorkestri kvinteti esituses kõlavad koos flöödi, oboe, klarneti, fagoti ja metsasarve helid.
Pärnu linnaorkestri kvinteti esituses kõlavad koos flöödi, oboe, klarneti, fagoti ja metsasarve helid. Foto: Carine Isand/Pärnu linnaorkester

Pärnu linnaorkestri väiksem koosseis astub täna õhtul üles raekojas, pakkudes nüansirohkeid kõlavärve.

Orkestrandid Leonora Palu (flööt), Anna Šulišenko (oboe), Edmunds Altmanis (klarnet), Jakob Peäske (fagott) ja Artur Reinpõld (metsasarv) kannavad muu hulgas ette Altmanise isa, Läti helilooja ja klarnetisti Alvils Altmanise puhkpillikvintetile kirjutatud teose “Teema ja variatsioonid”.

Orkestrant Altmanis märkis, et heliteoses on kasutatud eri kompositsiooni stiile ja see sündis 1992. aastal, mil tema isa õppis veel Läti muusikaakadeemias. Loodud on see Hollandis toimunud konkursiks, kust ta naasis esimese preemiaga.

Kvintett on värviküllaseid sügisvariatsioone otsinud nii eesti, läti, ungari kui prantsuse muusikast. “Ehkki tegemist on erinevate teostega, haakuvad nad omavahel hästi,” sõnas flötist Palu.

Eesti heliloojatest on kavas Villem Kapp, Tõnu Kõrvits ja Lauri Jõeleht.

“Ehkki Kõrvitsa “Unistajad” on originaalis kirjutatud oboele ja viiulile, esitame meie seda ilusat duetti oboel ja flöödil,” lisas Palu.

Ungari helilooja György Ligeti bagatellid on hajusa kompositsiooniga, lühikesed, kiired ja elavad palad, mida mängitakse tihti katkestatult või tugevasti rõhutatult. Lugude dünaamika muutub igas taktis ja instrumendid mängivad sageli summutatult, mis lisab igasse palasse värve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles