Linnaorkester jätkab hooaega särava flöödivirtuoosiga

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Linnaorkestri ees soleerib Pärnust pärit flöödivirtuoos Pipilota Neostus.
Linnaorkestri ees soleerib Pärnust pärit flöödivirtuoos Pipilota Neostus. Foto: Erakogu

Pärnu linnaorkester astub lavale koos sooloartisti, flöödivirtuoosi Pipilota Neostusega. Dirigent Risto Joost juhendamisel esitatakse maailmaklassikute meloodiaid, sealhulgas Wolfgang Amadeus Mozarti muusikat.

“Mozarti instrumentaalkontserdid on muusikute A ja O. Minule oli Mozarti G-duuri flöödikontsert vist esimene instrumentaalkontsert, millega õppides tutvust tegin. Möödas on veidi üle kümne aasta, sellele vaatamata võtsin nüüd esimest korda elus julguse kokku teost kontserdilaval esitada,” avaldas Neostus.

Neostus iseloomustas kontserti märksõnadega “peened nüansid”, “ootamatu huumor” ja “kergus”. “Igaüks, kes Mozarti muusikaga oma elus jõudu katsunud, teab, millist täpsust, virtuoossust ja viimistletust see nõuab. See on raske pähkel, kuid täis nakatavat rõõmsameelsust,” arutles ta.

Mozarti flöödikontserdi kõrval esitatakse Ludwig van Beethoveni 8. sümfooniat, avamängu “Prometheus” ja Lepo Sumera teost “To the Harmony” (“Harmooniale”, J. R.).

Neostuse sõnutsi tuli idee mängida Sumera teost ootamatult. Dirigent palus temalt peale Mozarti kavva veel üht, soovitatavalt eesti helilooja oma. Nii hakkas muusik huvitavamaid otsima ja sattus Sumera helitööle.

Flöödimängija tõdes, et teose esituse kujundamine ja karakteri väljatöötamine on veel pooleli. “Sumera loomingus tundub mulle, et flööt ja orkester on võrdse kaaluga võrreldes Mozartiga, kus flööt on selgelt solisti rollis. Vabadust on ka rohkem antud. Olen väga põnevil, kuidas see koostöös dirigendi ja orkestriga kõlama hakkab,”​ seletas Neostus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles