Endla avab kunagise peakunstniku auks näituse

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Vello Tamme auks avas Endla teater näituse.
Vello Tamme auks avas Endla teater näituse. Foto: Piret (Pusa) Bergmann

Täna avab Pärnu Endla teater oma aastapäeva ja kunagise peakunstniku Vello Tamme 80. sünniaastapäeva puhul näituse „Legend”. Enamik väljapandust pärineb aastatest 1980–1991.

Teatrikunstnik ja graafik Vello Tamm oli sündinud 1. juunil 1940 Tallinnas, kus ta lõpetas tehniku-elektrikuna Tallinna polütehnikumi ja kunstniku-graafikuna Eesti riikliku kunstiinstituudi. Aastail 1968–1982 töötas Tamm ajakirja Noorus kunstnikuna. Tema mitmekülgsus ja huvitav mõtlemine ei jäänud märkamata teatrilavastajatelegi: 1971. aastal hakkas ta tegema lavakujundusi pea kõigile Eesti teatritele. Eriti tulemuslik oli Tamme koostöö lavastaja Kaarin Raidiga. Meister lõi kujundused lavastustele „Epp Pillarpardi Punjaba potitehas” ja „Külalised”. 

Maal Vello Tamme näituselt.
Maal Vello Tamme näituselt. Foto: Piret (Pusa) Bergmann

1982. aastal alustas Tamm peakunstnikuna Endla teatris, kus töötas kuni surmani aastal 1991. Muu hulgas kujundas ta Pärnu teatris lavastused „Superdiskor”, „Sinihabe”, „Ööbik”, „Musta kassi öösel ei näe”, „Tõlkijad”, „Soo” ja „Libahunt” . Tema kujundused pälvisid Eesti teatriühingu aastapreemiaidki. 1988. aastal tunnustati teda Eesti teatriliidu kunstnikuauhinnaga ja järgmisel nimetati Eesti NSV teeneliseks kunstnikuks. 

Graafiku ja maalijana kuulus Tamm kunstirühmitusse ANK ’64. Omanäolise taiduri isikunäitusi korraldati nii Eestis kui Soomes.

Tamme tehnoloogiahuvi leidis aga põneva väljundi arvutigraafikas, kus ta kahasse kunstnike Jüri Lillese ja Jüri Tensoniga esines pseudonüümi Fin Plotter all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles