Pärnu ehitab riigi toel Raeküla lasteaia energiatõhusamaks

Pärnu Postimees
Copy
Raeküla lasteaed ehitatakse soojapidavamaks.
Raeküla lasteaed ehitatakse soojapidavamaks. Foto: Urmas Luik

Riigi tugiteenuste keskus toetab Pärnu Raeküla lasteaia energiatõhusamaks muutmist. Riigi toetus moodustab energiatõhususe projekti hinnast 60 protsenti, ülejäänud osa on linna omafinantseering.

Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialisti Anu Villmanni teatel on 1966. aastal valminud Raeküla lasteaia maja aja jooksul mitu korda remonditud ja nüüdisajastatud. Näiteks vahetati kuus aastat tagasi katusekate ja soojustati pööning, nelja aasta eest rekonstrueeriti hoone elektrisüsteem ja majja paigaldati LED-valgustid.

Samal ajal on linnavalitsuse teate kohaselt hoone ventilatsioon ja küttesüsteem ehitusaegsed ehk üle 50 aasta vanad ning maja tervikuna ei vasta tänapäevastele energiatõhususe tingimustele.

Praegu vastab Raeküla lasteaia energiatõhusus G-energiaklassile, kuid eesmärk on jõuda C-klassini. Selleks tuleb parandada hoone sisekliimat ja ventileeritust, vähendada maja ülalpidamiskulusid, soojakadu ja süsiniku jalajälge.

Energiasäästlikkuse tõstmiseks on vaja hoone välisseinad soojustada, vahetada kahekordse paketiga aknad kolmekordse klaaspaketiga akende vastu ja paigaldada uued välisuksed.

Majja tuleb soojatagastusega ventilatsioonisüsteem ja uus küttesüsteem (praegu on lasteaial õlikatel) ühes pelletikatlamajaga.

Tervikliku rekonstrueerimise järel vähenevad Raeküla lasteaia kütteenergiakulud pea poole võrra.

Lasteaia energiatõhususe projekti täpne hind selgub riigihankel, mille linn kuulutab välja järgmisel aastal.

Viimase kahe aasta jooksul on investeeringute kaudu kolm Pärnu lasteaeda muudetud energiatõhusamaks. Kastani, Tammsaare ja Tralli lasteaias toetas selleks vajalikke ehitustöid SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles