“Legend” tutvustab Endla teatri kunagist peakunstnikku

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu Endla teatri kunagine peakunstnik Vello Tamm (paremal) 1990. aastal kodus Riida talu hoovis praeguse kaluri ja Manija saarevanema Arno Leasega.
Pärnu Endla teatri kunagine peakunstnik Vello Tamm (paremal) 1990. aastal kodus Riida talu hoovis praeguse kaluri ja Manija saarevanema Arno Leasega. Foto: Ülle Tamme erakogu

Suvi läbi nädalate kaupa purjekaga merel, loodusega ühes, telkides inimtühjadel laidudel, riis, konservid ja maalitarbed kaasas, nälja peletamiseks vahepeal kala püüdes ja muudkui maalides – nii on sündinud enamik Pärnu Endla teatri kunagise peakunstniku Vello Tamme maale.

Sündinud Tallinnas, ostis Tamm 1987. aastal Manija saarele Riida talu ja asus sinna elama oma teise abikaasa Üllega, kes elab seal tänini. Meri oli see, mis kunstnikku inspireeris, aga paelusid ka Lõuna-Eesti värvilised maastikud.

Neid maale näeb nüüd üle hulga taas Endla sammassaalis avatud näitusel “Legend”. Tänavu saanuks Vello Tamm 80aastaseks.

“Vello oli teatri- ja maalikunstnik, aga minu arust kõige kõvem oli ta graafikas. Ta tegi eri graafikatehnikaid ja palju tušijoonistusi, sündisid sellised toredad sarjad. Aga kogu see graafika pool on olnud juba väga pikka aega eksponeerimata, need tööd lihtsalt seisavad mul kodus virnades,” tõdes Ülle Tamm, et teise mälestusnäituse jagu materjali oleks tal veel üle mere näha tuua. Ehk järgmine kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles