Insult põhjustab Eestis aastas tuhatkonna inimese surma

Copy
Enamasti põhjustab ­insuldi veresoone ummistumine, mis jätab osa ajust hapniku ja toitaineteta, nagu kirjutab Tartu ülikooli kliinikumi neuroloog Janika Kõrv. Tema sõnutsi kahjustuvad või hävivad hapnikuta närvirakud juba mõne minuti jooksul.
Enamasti põhjustab ­insuldi veresoone ummistumine, mis jätab osa ajust hapniku ja toitaineteta, nagu kirjutab Tartu ülikooli kliinikumi neuroloog Janika Kõrv. Tema sõnutsi kahjustuvad või hävivad hapnikuta närvirakud juba mõne minuti jooksul. Foto: Tartu Ülikool

Möödunud nädalal tähistati kogu maailmas insuldipäeva, juhtimaks tähelepanu raskele haigusele, mille tõttu Eestis sureb aastas tuhatkond inimest.

Insult tabab rohkem mehi, aga haigestuda võivad nii nooremad kui vanemad inimesed. Insult tekib äkki, niisiis võib sümptomite äratundmine ja kiire sekkumine päästa elu.

Insult on äge haigus, millesse haigestub Eestis üle 4000 inimese aastas. Haiguse üks põhjusi peitub ajuveresoone lõhkemises, mille tulemus on verevalum ajus. Enamasti põhjustab insuldi ajuveresoone ummistus verehüübe ehk trombi tõttu – seda kutsu­takse ajuinfarktiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles