Koer tabas politsei eest metsa pagenud mehe poole tunniga

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Lääne prefektuuri koerajuht Birgit Karu ja teenistuskoer Jacki sündmuskohal.
Lääne prefektuuri koerajuht Birgit Karu ja teenistuskoer Jacki sündmuskohal. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Möödunud reedel andsid politseinikud Pärnumaal peatumismärguande mootorratturile, kes käsku eiras ja metsa pages. Aasta tagasi juhiloata sõitmise eest karistada saanud mehe leidis metsast üles noor politseikoer Jacki.

30. oktoobril veidi enne kella 13.45 märkas Põhja-Pärnumaa vallas Pärnu–Rakvere–Sõmeru maanteel liiklusjärelevalvet teinud politseipatrull teel mootorratturit, kelle masinal ei olnud numbrimärki ega põlenud tuled.

Patrull andis mootorratturile peatumismärguande, millele too ei reageerinud. Juht otsustas hoopis politseinike eest põgeneda. Mootorrattur pööras maanteelt esmalt taluhoovi, sealt edasi põllule ja kadus seejärel patrullil silmist.

Korrakaitsjad jätkasid mootorratturi otsimist ja põllult avastatud rattajälgede abil leidsid pisut alla poole tunni peale peatusmismärguande andmist Sikana raba äärest metsatukast tsikli. “Juhti selle läheduses ei olnud, kuid võis arvata, et mees on politseinike eest metsa pagenud,” rääkis Pärnu patrullijuht Henry Murumaa. 

Politseipatrull kaasas abijõud ja kutsus kohale koerajuhi otsingukoeraga.

Hiljuti kaheaastaseks saanud Saksa lambakoer Jacki võttis lõhnajälje üles mootorratta lähedusest. Jäljekütt leidis mehe umbkaudu poole tunniga.

Mees oli enda paremaks varjamiseks pikali heitnud, kuid jäljekoera teravat nina sellega ära ei peta.

Henry Murumaa

“Jacki leidis metsa putkanud mehe kella 15 paiku umbes 500 meetri kauguselt metsatukast üles,” täpsustas politseinik ja lisas, et mootorrattur on kohalik elanik, kes varemgi liikluseeskirja rikkumisega vahele jäänud.

“Mees oli enda paremaks varjamiseks pikali heitnud, kuid jäljekoera teravat nina sellega ära ei petnud,” kiitis Murumaa noort teenistuskoera.

“Jacki on varemgi maastikult kadunud inimese leidnud, kuid mitte konkreetselt süüteos kahtlustatavat,” meenutas Murumaa Pärnumaal juulis metsa eksinud naise juhtumit: Jacki tuvastas öises metsas kiiresti tema asukoha.

Politseinikud selgitasid välja, et pagenud mootorratturil puudub vastava kategooria sõiduki juhtimise õigus, ja pidasid ta kinni. Alkoholijoovet mehel ei tuvastatud.

“Põgenemine ei ole kindlasti mõistlik tegu, see ei päästa inimest kuidagi vastutusest, vaid tekitab ohtlikke olukordi ja võib lõppeda väga kurvalt,” tõdes Murumaa.

Politsei eest põgenemine ei ole kindlasti mõistlik tegu, see ei päästa inimest kuidagi vastutusest, vaid tekitab ohtlikke olukordi ja võib lõppeda väga kurvalt.

Henry Murumaa

21aastase mehe suhtes alustas politsei väärteomenetlust nii juhtimisõiguseta sõidu kui peatumismärguande eiramise eest. Sama inimest on varemgi juhtimisõiguseta sõitmise eest karistatud.

Juhiloata juhtimise eest näeb seadus ette karistusena rahatrahvi kuni 300 trahviühikut või aresti. Peatumismärguande eiramise eest rahatrahvi kuni 200 trahviühikut või aresti.

“Kuna mees pani toime mõlemad rikkumised ühekorraga, siis määratakse karistus kahe teo pealt kokku,” selgitas politseinik. Sel mehel on varasemast kehtiv karistus juhtimisõiguseta sõidu eest eelmise aasta detsembris. Toona alustati tema suhtes väärteomenetlust ja määrati karistuseks 20 päeva aresti.

“Karistust määrates võetakse arvesse inimese varasemaid rikkumisi, kuid karistuse kohta teeb otsuse kohus,” selgitas Murumaa.

Jacki pälvis eduka otsingu puhul koerajuht Birgit Karult ohtralt kiidusõnu ja sai peale rasket tööd veidi mängida.

Politseikoer Jackile ja koerajuht Birgit Karule oli reedene sündmus teine edukas ühistöö.
Politseikoer Jackile ja koerajuht Birgit Karule oli reedene sündmus teine edukas ühistöö. Foto: Lääne Prefektuur Facebook/Kuvatõmmis Facebookist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles