Kaks nädalat saab tasuta vabaneda autoromust

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Romusõidukitest on võimalik ringlusse võtta rehve, õlifiltreid, akusid ja metalle.
Romusõidukitest on võimalik ringlusse võtta rehve, õlifiltreid, akusid ja metalle. Foto: Arvo Meeks

Liiklusregistris on jätkuvalt väga suur arv mootorsõidukeid, mis on üle kümne aasta vanad, kuid pole aastaid läbinud tehnoülevaatust ega ole neil liikluskindlustust. 18. novembrist 2. detsembrini viivad Eesti autolammutuste liit, Kuusakoski AS ja BLRT Refonda seisma jäänud autoromud omaniku kutse peale tasuta ära.

Autoromudest on võimalik ringlusse võtta rehve, õlifiltreid, akusid ja metalle. Plastosad ja vedelikud suunatakse energiakasutusse. Romusõidukid põhjustavad negatiivset keskkonnamõju, võtavad ruumi ja linnas hõivavad parkimiskohad.

Illegaalses jäätmekäitluskohas toimub jäätmete käitlemine keskkonnanõudeid eirates, mis kujutab endast suurt keskkonnahäiringut, seades ohtu põhjavee ja ohutuse. Maha kallatud või põletatud mootoriõli ja nõudeid eirav õhukonditsioneeri gaasi käitlemine võib põhjustada nii keskkonnaohtu kui ohtu inimese tervisele. Käitlemise ajal eemaldatakse sõidukist umbes kuus kuni 12 liitrit eri vedelikke.

Kasutuselt kõrvaldatud sõiduk kustutatakse registrist lammutustõendi alusel, mille väljastab keskkonnaloaga töötlemiskoda. Ainult ohtlike jäätmete käitluslitsentsiga romusõidukite käitluskoht saab esitada maanteeameti liiklusregistristrile elektroonse lammutustõendi, mille alusel kustutatakse sõiduk andmebaasist. Keskkonnaloaga töötlemiskoda suudab autoromu taaskasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles