Lea Stroh: Hirmu võib tunda peaaegu kõige suhtes (3)

Copy
Raamatute autor ja tõlkija ­Lea Stroh kirjutab, et pole teada, kui ­palju Eesti inimesi kannatab homofoobia all, aga kindlasti on see foobia liik viimasel ajal kiiresti levima hakanud.
Raamatute autor ja tõlkija ­Lea Stroh kirjutab, et pole teada, kui ­palju Eesti inimesi kannatab homofoobia all, aga kindlasti on see foobia liik viimasel ajal kiiresti levima hakanud. Foto: Erakogu

Hirmul on suured silmad ja hirmu võib tunda pea­aegu kõige suhtes. Teatud juhtudel muutub hirm foobiaks, millest on raske vabaneda. Mis on foobia, kuidas saada üle ämblikukartusest ja millega annaks ravida homofoobiat?

Psühhiaatrid defineerivad foobiat kui ärevushäire tüüpi, mis koosneb haiguslikust ja irratsionaalsest hirmust konkreetse objekti või olukorra ees. See on siiski midagi enamat kui hirm, sest kardetud objekti või olukorda välditakse või talutakse ainult märkimisväärse ängistuse ja paanikahooga, ­mida see peaaegu alati tekitab. Foobiat nimetatakse ängistusseisundikski.

Tõelised hirmud põhinevad arusaamadel ümbritsevast, annavad ohu korral märku ja inimene tegutseb nende vältimiseks ratsionaalselt. Põhjendamatu hirm – foobia – põhineb kujutlusvõimel või mälestustel ja kui keegi on lasknud neil üle pea kasvada, ei suuda ta enam loogiliselt mõelda ega tegutseda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles