In memoriam Arno Maidla

Copy
Arno Maidla (06.02.1944 – 09.11.2020).
 
Arno Maidla (06.02.1944 – 09.11.2020).  Foto: Erakogu

Mardilaupäeva videvikutundidel lahkus meie hulgast tulihingeline merekultuuri ja -hariduse edendaja, Eesti mereakadeemia Pärnu merenduskeskuse direktor Arno Maidla (06.02.1944 – 09.11.2020).

Energiast pakatav Arno Maidla jõudis oma eluteel palju. Töömeheteed alustas ta autode maailmas, sõitis tipptasemel rallit. Nõukogude Liidu meistrivõistluste hõbe- ja pronksmedali omanik, tuli mitmekordseks Eesti meistriks, võitis Baltimaade ja Leningradi meistritiitleid. Oli paljude rallide korraldaja ja peakohtunik.

Huvi mere ja kalapüügi vastu tekkis juba varases nooruses. See juhtis Arno Maidla merehariduse arendamise okkalisele teele Pärnu merenduskeskuses. Pärnumaa ja Kihnu noormehed olid juba lapsepõlvest merega kokku kasvanud ja just neid üritas Arno jõu ja nõuga merele aidata. See oli võimalus õppida meretarkusi ja jõuda meredele neilgi noormeestel, kes Tallinna või Peterburi merekooli eri põhjustel ei jõudnud. Merehariduse andmiseks oli vaja luua materiaalne baas, hankida või valmistada õppevahendid, koostada ja kinnitada rahvusvaheliste konventsioonide nõuetele vastavad õppeprogrammid ja leida kvalifitseeritud õppejõud. Igapäevased majandusmured siia juurde. Taasiseseisvunud Eesti Vabariik oli vaene ja raha nappis igas valdkonnas. Pärnu merenduskeskusele ei jõudnud reaalselt midagi.

Aga Arno oli tegude mees. Oma kodutalus Langerma külas Pärnumaal rajas ta abikaasa Lainega tootmistalu kalatiikide ja kilekasvuhoonetega, pere varustas Pärnu kuurorti värskete köögiviljade ja salatiga. Ise külvati, ise kasvatati, koristati ja transport oli vana rallimehel omast käest võtta.

Vara tööle, hilja voodi, nõnda jõukus majja toodi. Selle töö viljadest jõudis nii mõndagi merehariduskeskusegi arvete tasumiseks.

Ka pensionipõlves ei osanud Arno jõude istuda. Kui talvel kasvuhooned puhkasid, otsis ta tegevust oma unistuste laeva ehitusel. Nimelt taastas ta päevinäinud kaatrit ja unistas veel Euroopa siseveeteid pidi seiklema minna. See kaater oli kunagi sõidutanud admirale. Kaater saigi valmis, aga unistuste reisi asemel otsustas saatus teisiti. Arno sai oma laeva, mille tulesid ise ei näe, nagu kirjutas meremehe lahkumise kohta Juhan Smuul.

Arno oli Eesti meremeeste liidu juhatuse liige ja juhtis aastaid edukalt liidu Pärnumaa sektsiooni, mis ühendas kohalikke meremehi, kalureid ja merendushuvilisi. Ta oli tegija Pärnu Hansagümnaasiumi merendusklassi loomiselgi.

Sõbrad ja kolleegid jäävad Arnot mäletama südamliku, energilise ja heatahtliku mehena, kes tõi tuppa päikese ja oskas oma lauluga kõiki kaasa haarata.

Peeter Veegen

Eesti meremeeste Liit

Eesti kaptenite klubi

Kapten Uno Lauri Merekultuuri SA

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles