Mihkli naine sai kaante vahele

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Audru keskkooli õpetaja Sirje Aija Mihkli kihelkonna rahvarõivais. 
Audru keskkooli õpetaja Sirje Aija Mihkli kihelkonna rahvarõivais. Foto: Urmas Luik

Eesti Rahva Muuseum (ERM) andis välja juhendraamatu, kus tutvustab Lääne-Eesti rahvarõivarühma Mihkli naise rahvariideid.

Pärnu- ja Läänemaal asunud Mihkli kihelkonna naise rahvarõivaste juhendi on koostanud ERMi rahvakultuuri koolitus- ja teabekeskuse spetsialistid Ellen Värv ja Age Raudsepp.

ERMi kuraator Age Raudsepp rääkis, et Lääne-Eesti rõivaste kohta polnud seni juhendit ilmunud. “Juhendiks valime piirkonna, mille kohta on kostüüm ERMi rahvarõivakoolis varem valmistatud. Mihkli raamatu kaanepildil on Kaja Jõerand-Vahur 2011. aastal enda tehtud kostüümis,” selgitas Raudsepp. 

Juhendi koostajate sõnutsi ongi rahvarõivakoolis valminud komplekt üldiselt juhendi aluseks, kuid trükises on veel hulk fotosid muuseumi fondis leiduvatest kõnealuse kihelkonna rõiva originaalesemetest.

Mihkli kihelkonna naise rahvariiete meisterdamiseks leiab näpunäiteid vast ilmunud raamatust.
Mihkli kihelkonna naise rahvariiete meisterdamiseks leiab näpunäiteid vast ilmunud raamatust. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Trükis hõlmabki nende esemete järgi võetud lõikeid ja konkreetse kihelkonna rõivaste vöö-, kinda- ja tikkimismustreid.

“ERMi kogus on Mihkli kihelkonnast üle 90 eri tanu, juhendisse said neist neli. Rikkalik Mihkli kinnaste kogu pääses juhendisse kaheksa näidisega,” täpsustas kuraator.

Materjali kogumine ja selle põhjal juhendi koostamine nõuab aega ja põhjalikku tööd, keskmiselt jõuab ERM aastas välja anda kaks rahvarõivaste valmistamise juhendit. Tulevikus loodetakse trükistega Eesti kihelkondadele ring peale teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles