Pärnust lahkuv valgevenelanna: Saime siin rahulikult ja hirmuta magada (1)

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Pärnus viibinud naised on kannatada saanud Valgevenes toimunud valitsusvastastel protestidel osalemise pärast. Neid on arreteeritud, nende kallal on tarvitatud vägivalda.
Pärnus viibinud naised on kannatada saanud Valgevenes toimunud valitsusvastastel protestidel osalemise pärast. Neid on arreteeritud, nende kallal on tarvitatud vägivalda. Foto: Reuters

Täna hommikul alustasid Pärnust koduteed 14 valgevenelannat, kes kümmekond päeva turgutasid Tervise ravispaas keha ja vaimu. Küsimusele, mis neid kodumaale naastes ootab, ei osanud nad täpselt vastata. “Ma võin saada selle korraldamise eest kolm aastat vangistust,” mõtiskleb kannatanud naiste terviseprojekti Valgevene-poolne kontaktisik, vabatahtlik Sviatlana.

Sviatlanaga koos grupi asjaajamist korraldanud Natallia lisab, et eks nüüd ole tema ja tema mehe ülesanne kaitsta oma ­kodu. Kui korteriuksele koputatakse, siis ei tohi lahti teha, valmis tuleb olla selleks, et nende ust rammitakse raskete esemetega.

Arreteerimised, peks, tap­mine kuuluvad Minskis elavate naiste sõnutsi nende tänava­pilti. “Jah, me saame lapsed viia lasteaeda, kooli, käia tööl, poes, aga peame arvestama, et nende käikude ajal võib miilits tulla küsima dokumenti ja meid vahistada,” nendib Natallia.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles