Taasavatud uue kunsti muuseum näitab killukest Itaaliat

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
UKM taasavas esimesel advendil uksed näitusega “Kaks Itaaliat”, mis kõrvutab itaalia ja eesti kunstiklassikuid.
UKM taasavas esimesel advendil uksed näitusega “Kaks Itaaliat”, mis kõrvutab itaalia ja eesti kunstiklassikuid. Foto: Urmas Luik

Kunagi elavdas Pärnu peatänavat linna- ja siis Avangardi galerii. Nüüd toob siia elu uues asukohas, Iseseisvuse väljaku ääres panga­majas end sisse seadnud Pärnu uue kunsti muuseum (UKM). Avapäev tekitas esimestel tun­didel muuseumi ukse ette isegi väikese järjekorra.

Mark Soosaar ja tema tütar Marie tunnistasid, et on päris väsinud, sest valmistanud viimased paar kuud ette galeriipinda, on unetunde napiks jäänud, ja kümmekonna vabatahtliku abita poleks nad nii kiiresti seda teha suutnud.

Rüütli tänava esindusväljakut ääristava ajaloolise hoone teise korruse saalid, kuhu pääseb laia keerdtreppi pidi, sobivad näitusteks nagu valatult. Soosaar kinnitas, et on asjade sellise arenguga rahul ja leping pangamajja jäämiseks on sõlmitud viieks aastaks, praegu on linn lubanud rendist maksta poole ja teise poole tasumiseks on UKM pöördunud riigi poole. “Ja meile on tulnud appi Pärnu Sadam, et me saaksime renti maksta,” selgitas UKMi eestvedaja Mark Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles