Pärnakad noppisid jääaugust taliujumise MMi medaleid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staažikas talisupleja Tõnu Kütt võttis MMil ette 450 meetrise distantsi, milles võitis oma vanuseklassis hõbemedali.
Staažikas talisupleja Tõnu Kütt võttis MMil ette 450 meetrise distantsi, milles võitis oma vanuseklassis hõbemedali. Foto: Heidi Tammemäe

Nädalavahetusel meie lõunanaabrite juures Jurmalas Lielupe jões toimunud taliujumise maailmameistrivõistlustel, millest võttis osa ligi 1100 meest-naist, noppisid igat karva medaleid suvepealinna praegused ja endised ujumisentusiastid.

Kõige rikkalikuma medalisaagiga naasis Läti kuurortlinnast Pärnu spordikooli ujumistreener Artur Tikkerbär, kes võitis 50-55aastaste arvestuses esikoha nii 25 meetri rinnuli- kui vabaltujumises ja sai teise koha 50 meetri vabaltujumises ning pealinna U-klubi võistkonnas samade stiilide 4x25 meetri teateujumises.

Pärnu talisuplejate seltsi juht Tõnu Kütt pälvis 450 meetri vabastiilis distantsil 60-65aastaste vanuseklassis hõbemedali.

Kütil kulus 450 meetri läbimiseks poolekraadises vees üle 15 minuti.

Rohkem kui 25 aastat talisuplemisega tegelnud Kütt tunnistas, et nii pikk ujumine jääkülmas vees on paras katsumus, millest mõnutunnet ei saa. „Sellist distantsi saavad ujuma minna ainult pikka aega treeninud. Need, kes mõtlevad, et võtaks kätte ja ujuks selle ära, võivad väga valusalt alt minna. Jurmalaski tõmmati mitu 450 meetrit ujuma läinud meest veest välja.“

Teised Pärnu talisuplejad, Piret Mathiesen, Nikolai Pribõlski ja Meelis Kõrgekivi, Jurmalas medaliteni ei jõudnud, kuid harrastustaliujujaid rõõmustas ka kuue hulka jõudmine.

Kamaluga medaleid võitis Jurmalas veel rida endisi pärnakaid. Henri Kaarma võitis ühe kulla ja ühe hõbeda, Bruno Nopponeni saagiks oli hõbe- ja pronksmedal, Merle Vantsi ja Andrei Tereštšenkov teenisid kaks kulda ja hõbeda, Epp Kruusma kulla ja Irena Nikitina hõdeda. Kuue parema hulka ujusid veel Veiko Sepandi ja Romet Tepper.

Kokku võitsid eestlased taliujumise MMil 16 kulda, 14 hõbedat ja 6 pronksi. Medaliriikidest edestas Eestit vaid Venemaa, selle riigi ujujad võitsid kokku 82 medalit.

Taliujumist ei harrastata ainult karmi kliimaga maades, MMil hüppasid jääkülma vette ka Botswana, Lõuna-Aafrika Vabariigi ja India taliujujad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles