Pärnus näeb uut filmi mõjukast kunstnikust vaid korra

Copy
Kaader Lilija Vjugina dokumentaalfilmist “Ülo Sooster. Mees, kes kuivatas rätikut tuule käes”.
Kaader Lilija Vjugina dokumentaalfilmist “Ülo Sooster. Mees, kes kuivatas rätikut tuule käes”. Foto: Baltic Film Production

Endla teatrikinos linastub homme õhtul Vene režissööri Lilija Vjugina uus dokumentaalfilm Eesti ühest mõjukamatest kunstnikest ja sürrealistist Ülo Soosterist. Tegemist on ainukese seansiga Pärnus.

“Ülo Sooster. Mees, kes kuivatas rätikut tuule käes” on üles võetud neljas riigis: Venemaal, kus kunstnik töötas, Eestis, kus ta sündis ja kuhu on maetud tema põrm, Kasahstanis, kus ta oli vangilaagris, ja Iisraelis, kus elab praegu tema pere. Film on omamoodi rännak ajas ja ruumis, mille teeb läbi kunstniku poeg Tenno Sooster.

See on lugu kunstnikust, keda ei võtnud omaks ei kodumaa ega ka kauge Venemaa, kuhu ta olude sunnil oma dramaatilisel eluteel sattus.

Soosteri loomingust meenuvad inimestele esmalt muna kujund või kunstniku sünnipaigast Hiiumaast inspireeritud tööd kadakate ja kalamotiiviga. Samuti “Huuled”, mis küll kunstniku enda sõnul pidi algul vihmausse kujutama.

1924. aastal Hiiumaal Pendi talus sündinud Sooster alustas õpinguid Tartus Pallases aastal 1943. Mõni aasta hiljem, 1949. aastal mõisteti ta nõukogudevastase tegevuse eest kümneks aastaks Karaganda Dolinka vangilaagrisse. Vabanenud 1956. aastal, naasis Sooster esmalt Eestisse, ent kolis peagi abikaasa Lidiaga Moskvasse, kus temast sai vene avangardi teise laine tuntumaid esindajaid.

Filmi on tootnud Baltic Film Production.

Tagasi üles