Jõulujook otse taluõuelt ehk Kõlli perenaine kutsub glögimaiaid maale

Copy
Kõlli talu perenaine Annika Ebrok loodab, et glögimaiad leiavad aega talle külla tulla.
Kõlli talu perenaine Annika Ebrok loodab, et glögimaiad leiavad aega talle külla tulla. Foto: Urmas Luik

Põhja-Pärnumaale Pärnu-Jaagupi külje alla jääb mõnusa olemisega Kõlli talukompleks, kus erisuguseid küpsetisi ja keelekastet vaaritab perenaine Annika Ebrok. Valmib kodune glögigi, millest õhkub nii mahlaste koduaia õunte kui Aasia vürtside hõngu. Õuna-vürtsimahl, nagu kodukokk seda nimetab, jõuab soovija lauale aga eriskummalisel moel: selle saamiseks tuleb taluuksele koputama minna.

Ebrok on õunamahla ja glögi valmistanud juba pea kümme aastat, aga iga potitäis tuleb alati omamoodi maitsega: kord magusam, kord hapum, vürtsikam või mahedam. Tänavune jõulujook saab eriline, sest seda on maitsestatud nii kodupeenra andide kui Kambodža vürtsidega. “Sain Aasias käies tuttavaks väga toreda istanduseomaniku ja tema perega, võtsin sealt kaasa igasuguseid pipraid ja nüüd ma olen siis neid küpsetanud-keetnud igasugustesse asjadesse,” märgib Ebrok, kelle sõnutsi on idamaised vürtsid palju kangemad ja tugevama aroomi-maitsega kui siinsed. Nii saab kodukokk esivanemate tarkuse põhjal valminud joogile anda eksootilise maigu.

Tagasi üles