Mart Viisitammest. Jälle

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Ajaleht Äripäev võttis läinud nädalal osakesteks lahti OÜ Futurelinki tegevuse ja tõestas kohtutoimikus leiduva info varal, kuidas Pärnus ärihuve evivad ärimehed enne 2005. aasta valimisi umbes miljoni krooniga hilisemat meeri Mart Viisitamme varjatult toetasid.

Pole mõtet hakata siinkohal väitma, et mingi mõttetu ja sisutu vana asi on üles kaevatud. Meenutagem, et tänu teatud ettevõtjate ning loomulikult valijate toel linnapeaks tõusnud Viisitamme nii-öelda pärandiga maadleb praegune linnavalitsus. Linnapea Toomas Kivimägi jätab harva viitamata, kelle tõttu on praegu linna palgad kärpes ja pool tänavavalgusteist pimedad.

Äripäeva vahendatud andmeil toetasid Viisitamme OÜ Futurelinki kaudu Vello Kink, Tänavapuhastuse AS, Toivo Ninnas, taastusravikeskus Viiking, Mati Sooaru, Elwo AS, Ants Kaljund, Ramus Invest OÜ, Guido Kundla, Robert Herman, Redmont Invest, Rein Kilk, OÜ Pärnu Stividorid, Urmas Sõõrumaa, MTÜ Pärnu Võrkpalliklubi, Vello Järvesalu, taastusravikeskus Estonia, Adu Haki, Wolmreks OÜ, Arvo Sarapuu, Atko Grupp ja Baltifalt AS.

Tahes-tahtmata tekivad küsimused, kuivõrd mängisid valimiseelsed toetused rolli näiteks selles, et Robert Hermani omanduses OÜ Herder ostis 2006. aastal, kui Viisitamm nii linnavalitsust kui -volikogu sobivas suunas tüüris, Esplanaadi 10 hoone. Milline supp praegusel linnavalitsusel ja -volikogul selle tehingu tulemusena ära helpida tuleb, selgub jätkuvates kohtuvaidlustes.

Samuti võib küsida, et kui selsamal 2006. aastal loobus Pärnu linn sadama kaasomanike (Rein Kilk) kasuks 41,3 protsendist sadama aktsiatest, saades vastu AS Pärnu Sadamale kuuluvad Pärnu jõe vasakkalda ning Vallikääru äärsed maad, sealhulgas jahtklubi aadressil Lootsi 6/8 ja maatüki Sadama 2, samuti nipet-näpet ehitust ja hooldust, siis kui suurt rolli mängis seejuures valimiseelne läbikäimine?

Jah, õigustatud küsimusi tekib palju, kui kõrvutada Viisitamme toetanud ettevõtete tegevust Pärnus, kuid põhiküsimus pole isegi kriminaalne – kuigi firmadel on keelatud erakondi toetada –, vaid moraalne. Tahaks ju nii väga uskuda, et ettevõtjail jagub empaatiat ja hoolivust ühe väikse Läänemere-äärse linna suhtes ja nad tahavad, et läheks hästi nii sel linnal kui selle kaudu nende äril. Kas näiteks Viikingis peatuvatele turistidele meeldib veidi peatänavalt kõrvale sammudes pimedale tänavale sattuda? Võib-olla, kuid kahtlane.

“Oma osa linnapea Viisitamme korraldatud jamades on aga ka nendel ettevõtetel, kes varjatult aitasid Viisitamme kui head kaupa pärnakatele reklaamida,” arvas Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi ja kahjuks tuleb temaga nõustuda.

Infokilde tõi Pärnule kalliks maksma läinud Viisitamme tegevuse kohta eilnegi Äripäev. Mäletate, kuidas eelmisele linnapeale ikka Mauritiusel meeldis käia, eriti kodanikunädala ajal.

2005. aasta lõpus lendas Mart Viisitamm abikaasaga puhkusele Mauritiusele, kirjutas Äripäev eile. Reisi eest tasus Viisitammede firma 2 + 3 Mööbel OÜ 54 096 krooni, kuid enne reisifirma arve tasumist laekus Viisitamme firmale 54 000 krooni suurune ülekanne OÜ Futurelinkilt, mille üks omanikest oli tema tollane erakonnakaaslane ja hilisem abilinnapea Simmo Saar.

Viisitamm, kes, meenutagem, kuulub Pärnu linnavolikogu koosseisu nagu tema omaaegne kampaaniameister Ranno Künnap, endal ilmselt moraalsetki süüd ei näe. Mauritiusel limusiiniga vurades treenitud südametunnistus kannatab enamatki välja, kuid ingleid saab teha nii puhtasse lumme kui räpase raha kuhja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles