Noored kunstnikud hiilgasid Kumu konkursil

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Näide Vändra koolinoorte näitusest “Egiptuse hiilgus”.
Näide Vändra koolinoorte näitusest “Egiptuse hiilgus”. Foto: Kuvatõmmis

Eesti kunstimuuseum ehk Kumu kutsus sügisel põhikooliklasse kõikjalt riigist korraldama koolides Egiptuse-teemalisi näitusi ja osalema nendega võistlusel „Muumiad, püramiidid, hieroglüüfid”. Nüüd selgusid paremad noorkunstnikud, heal tasemel näituse eest pälvis tunnustuse mitu Pärnumaa kooligi.

Konkurss oli ajendatud Kumus avatud näitusest „Egiptuse hiilgus”, mis toob Eesti publiku ette tuhandete aastate vanused Vana-Egiptuse originaalesemed Museo Egizio kollektsioonist Itaaliast. Tegu on seni suurima Vana-Egiptuse pärandit esitlenud väljapanekuga Eestis.

Noortevõistluse eesmärk oli sütitada õpilasi põhjalikumalt uurima Vana-Egiptuse kultuuri, kunsti ja ajalugu. Osalemiseks tuli klassiga kokku panna Vana-Egiptuse teemaline näitus, kuhu sobisid nii kujutava kunsti teosed, videod, näitemängud, installatsioonid, performance’id, maketid kui muud loovad lahendused. Inspiratsiooni võis ammutada Vana-Egiptuse kunstist, toidust, moest, ajaloost või religioonist.

Konkurss toimus kolmes vanuserühmas: 1.–3., 4.–6. ja 7.–9. klassi õpilased ja žürii andis välja kaks eriauhindagi. Parimate  näituste autoreid premeeriti tasuta muuseumitunniga võistlusele teema andnud näitusel.

Noorimas vanuserühmas võitis Vändra gümnaasiumi 1. klassi näitus “Vana-Egiptuse surimask kui kunstiteos”, mille juhendaja oli õpetaja Riina Kirkmann. Žürii teatel oli eriti laste iga arvestades tegu väga hästi läbi mõeldud loomingulise tööga. Kiitust vääris nii materjalikasutus kui kompaktne esitus. “Iga osaleja on tõepoolest pingutanud ja teemasse kaasatud,” märkisid hindajad.

Vaadake näitust siit!

Üks kahest eriauhinnast tuli Paikuse kooli ja huvikooli esimese ühisprojektina valminud Egiptuse-teemalisele näitusele.

Vana-Egiptuse teemalised ülesanded anti eri vanuseastmetele. Kui 1. klassi õpilased said teada, kes on Tutanhamon, ja joonistasid surimaske õpetaja Jana Suvega, siis neljandikud katsetasid sobivaid tehnikaid Svetlana Volkmanni juhendamisel.

Viiendikud said teada, mis on kartušš, ja kirjutasid hieroglüüfides oma nime ning kuuendikud kaunistasid ja voltisid kirstu, samuti said nad teada, mis on sarkofaag. Seitsmendikud kujutasid Egiptuse jumalaid ja kaheksandikel valmis autoportree Egiptuse poosis ja stiilis. Ülesandeid ja selgitusi jagas kunstiõpetaja Monika Vaher.

Huvihariduskeskuse Pai kunstiõpilased aga maalisid, joonistasid, meisterdasid ja voolisid tundides õpetajate Marju Rajasalu ning Ene Tapferi juhendamisel. Aasta lõpuni avatuks jäävat näitust tutvustav film valmis keskuse multimeediumiõpilaste ja nende õpetaja Jüri Looringu abiga.

Žürii hinnangul olid laste õpetajad ja juhendajad teinud suurepärast koostööd, esile toodi näituse kõrget kunstilist tasetki. Samuti kiideti, et kasutatud oli palju erinevaid, ka Egiptusele iseloomulikke tehnikaid.

Žüriisse kuulusid heategevusfondi Aitan Lapsi esindaja Eve Männik, antiigiteadlane ja näituse „Egiptuse hiilgus” kaaskuraator Jaanika Anderson Tartu ülikooli kunstimuuseumist, näituse projektijuht Inga Jaagus Eesti kunstimuuseumist, Kumu hariduskeskuse juhataja Sandra Lääne-Velt ja Kumu haridustöö kuraator Darja Andrejeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles