Kasvatusteadlane annab nõu, mida lapsele kinkida

Kati Saagim
Copy
Kasvatusteadlase Maili Liinevi sõnutsi tuleks lapsele kingitust valides lähtuda tema soovidest ja tugevustest.
Kasvatusteadlase Maili Liinevi sõnutsi tuleks lapsele kingitust valides lähtuda tema soovidest ja tugevustest. Foto: Remo Tõnismäe

Jõulude lähenemine võib tekitada palju stressi lapsevanemates, kes on kingituse leidmisega jänni jäänud. Koolitus- ja nõustamisettevõttes MTÜ Hooling tegutseva kasvatusteadlase Maili Liinevi sõnutsi tuleks lapsele kingitust valides lähtuda tema soovidest ja tugevustest.

Lapseea võib jagada kolme etappi. Esimeses etapis mudilane veel nii täpselt ei tea, mida ta soovib –kõik tundub põnev. Sellisel juhul võiks Liinevi sõnutsi olla vanem kaval. “Lapsele võiks valida välja asjad, mis oleks arendavad ning millega saaks mängida palju erinevaid mänge,” soovitas kasvatusteadlane. Ta tõi näiteks legod, mis teinekord võivad küll olla kalli hinnaga, kuid kui neisse investeerida, siis võib need edasi pärandada lastelastelegi.

Teises etapis meeldivad lapsele teatud tüüpi asjad, näiteks nukud. “Alguses võibki lapsele nuku kinkida, järgmisel tähtpäeval nukule riided, seejärel söögitooli,” soovitas Liinev, kes soovitab kingitust valides mõelda sellelegi, et laps saaks sellega võimalikult kaua mängida. Ent vajadusel tuleb leida ka kompromisse. “Kingitus peaks rõõmustama last,” rõhutas kasvatusteadlane. Tuues näite, et kui vanem tahab lapsele kinkida raamatu, kuid mudilane lugemisest huvitatud ei ole, siis võiks raamat olla mõne sellise temaatikaga, mis lapsele väga meeldib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles