Kui parema kvaliteediga uneni on vaid üks samm. Kuidas madrats võib su unekvaliteeti mõjutada

Copy
Foto: Lonas

Kas sa rüüpad õhtuti taimeteed, proovid magama jääda teleka- või telefoniekraani valguseta, mediteerid täielikus pimeduses või võib-olla otsid rahulikumat und läbi esivanemate ebausu, mis võib teed rajada energiat täis homsele? Kõik on saab olla palju lihtsam, kui sa alustad algusest. Ja kvaliteetne uni ja efektiivne puhkus algab sellest, millel sa magad- sinu madratsist. Kui sa vajad oma madratsi vanuse ära arvamiseks oma lähedaste abi ja su keha saadab sulle öö möödudes vaikseid signaale, võib olla aeg muutuseks magamistoas. See artikkel seletab, mida uue kvaliteet- une kaaslase otsimisel silmas pidada ja mida meeles hoida.

Madratsi suuruse tähtsus ja sobivaim viis madratsi „mõõtmiseks“

Enne otsimise alustamist hoia meeles, et parim madrats on alati see, mis vastab su keha vajadustele ideaalselt. Aga seal on ka rohkemat. Keegi ei taha lõpetada olukorras, kus pärast pikka „selle õige“ otsinguid taipad sa kiiresti, et sul pole aimugi, kui suur su voodi on! Tõesõna, suuruse kujutlemisest ei piisa, sa pead teadma täpseid mõõtmeid. Selle vea vältimine on üsna lihtne- lihtsalt tee kindlaks, mis suuruses madratsit sa vajad ja sa ei pea ostu hiljem tagastama. Kui sa hoiad madratsit voodil- vali suurus vastavalt. Kõige levinumad on standardsed topeltmadratsid- 160x200 cm või pisut laiem variant- 180x200 cm. Kõige populaarsem üksikmadratsid on 90x200 cm ja 80x200 cm. Aga sa ei peaks enda jaoks madratsit valides toetuma kõige populaarsematele standardsuurustele. Samas oleks raske leida voodit, mis ei mahutaks standardsuurustes madratseid. Ja kui voodi on ikka veel sinu ostunimekirjas- suurepärane, see võimaldab sul valida soovitud madratsisuurust ilma oma valikuid kitsendamata.

Pea meeles, et sinu pikkus ei ole ainuke indikaator, mis ütleb sulle, millist madratsisuurust valida. Sa peaksid pikali heites ja välja sirutades jätma ruumi oma jalgade jaoks ja hindama kaugust peatsist. Padi ei peaks olema ääre peal, jäta selle jaoks natuke rohkem ruumi- loo ruumitunne, mis laseb su kehal võtta magamise jaoks kõige mugavam asend ja öö jooksul seda vabalt muuta. Hinda ka laiust- kas sa magad üksi või koos oma teise poolega? Või võib-olla eelistad sa pere väiksekesed endaga ööse voodisse võtta? Sel juhul pead sa valima laiema voodi ja madratsi, et kõigil oleks vaikse öö mööda saatmiseks piiavalt ruumi. Mõned tootjad pakuvad ebastandardsed suurusevalikuid, nii et isegi kõige nõudlikumad kliendid saavad valida enda jaoks ideaalse madratsi.

Madratsiomadused: õhu läbilaskvus ja hügieen

Enne oma uue unekaaslase valimist tee nimekiri enda jaoks kõige olulisematest madratsiomadustest. Rahulik uni vajab vältimatult õhuringlust- see võimaldab su nahal hingata, ennast tuulutada ja sa pääsed ebameeldivatest aistingutest, eriti kui kuumad suveööd panevad sind rohkem higistama. On  väga mugav, kui sinu valitud madratsil on eemaldatav ja pestav hügieeniline kate, mida soovitatakse pesta perioodiliselt 60 kraadi juures- see kindlustab, et madrats ei kogu tolmulesti ega mustust. Eriti asjakohane inimeste jaoks, kes kannatavad allergiate käes või laste jaoks, kes smuugeldavad tihti tüki šokolaadi voodisse, magavad koos mänguasjadega või teiste esemetega, mis toovad voodisse soovimatut mustust ja tolmu. Selline kate laseb kodust madratsit kergesti paremaks muuta ja kindlustada vajaliku puhtuse ja hügieeni. Otsi katet, millel oleks võimalikult palju lukke- kõige mugavam on kõigil neljal küljel, et sa saaksid seda eemaldada ja tagasi panna vaevata. Ja kui soovite madratsite kohta rohkem teada saada, võite lugeda ka seda artiklit.

Kumb on mugavam- pehme või kõva madrats?

Siin pead sa arvesse võtma oma individuaalseid vajadusi ja analüüsima, millised valikud aitavad sul maksimaalset mugavust tunda ja kindlustavad kõrgeima kvaliteediga une. Madratas ei peaks olema liiga pehme ega liiga kõva. Pikali heites peaksid sa tundma selgroo piirkonnas piisavalt tuge, kael ja vöökoht peaksid lõdvestuma, mitte pingesse minema. Pärast natukest aega lamamist ei tohiks sa tunda vajadust ümber pöörata, tunda pinget või lihaskangust. Seepärast soovitavad eksperdid madratsi valimisele poes kulutada palju aega ja tähelepanu ning lamada sellel vähemalt 20-30 minutit enne lõpliku otsuse tegemist. Lõppude lõpuks veedad sa selle madratsi peal järgmised 8-10 aastat peaaegu iga öö!

Mõned tootjad pakuvad 14 kuni 30 päevast prooviperioodi- kasuta seda ära, et olla kindel, et madrats ja kõik selle omadused tõesti sobivad sulle ja pakuvad mugavust, mida sa soovid. Kui sa jagad madratsit partneriga ja te otsite madratsid mõlemad samu asju- suurepärane, aga kui  erinevused esile kerkivad, peate te leidma valiku erinevate kõvaduse tsoonidega või materjalid, mis ennetavad su partneri liigutusi su und häirimast. Õnneks on turul valikul isegi kõige erinevamate ja individuaalsete vajaduste jaoks.

Õige kattemadrats võib olukorda täielikult muuta

Kui uude madratsisse investeerimine ei ole sinu jaoks kõige sobilikum valik või on selle jaoks lihtsalt liiga vara, võib kattemadrats sinu unekvaliteedile efektiivselt kaasa aidata. See katab sinu vana madratsi kühmud ja ebaühtlased pinnad või teeb sinu diivan-voodist magamise jaoks suurepärase ja mugava koha. Maksimaalse mõju jaoks peaks kattemadrats olema madratsi suuruse jaoks kohaldatud, see ei peaks olema liiga suur ega liiga väike, muidu hakkad sa pikapeale ebamugavust tundma ja sa ei maga mugavalt. Kattemadratsid on tavaliselt õhukesed ja üsna kerged, nii et sa saad neid kergelt voodile või diivanile panna ja kui külalised ööseks jäävad, võid luua improviseeritud magamiskoha otse oma elutoas.

Kvaliteetne uni ei aita ainult jõudu tagasi saada ja päeva ülesanneteks ja seiklusteks ette valmistuda, see hoiab ka ära hulga terviseprobleeme, mis võivad tõusta, kui sa liiga kaua ilma kvaliteetse unetea kannatad. Korralik madrats, mis kohaneb sinu unikaalse kehakujuga ja vastab kõikidele su vajadustele kindlustab rahuliku unega öö. Hea alternatiiv- uus kattemadrats ei aita ainult su vana madratsit uuendada, vaid suurendab ka su külaliste unekvaliteeti diivanil. See on parim investeerig, mida sa saad teha, kui otsid võtit kvaliteetse une kuningriiki.

Copy
Tagasi üles