Omavalitsused saavad koolide ülalpidamiseks tänavusest rohkem raha

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Koolilõuna.
Koolilõuna. Foto: Urmas Luik

Valitsus kinnitas eile 358 miljoni eurose kohalike omavalitsuste üldhariduskoolide pidamise toetuse jaotuse. Pärnumaa omavalitsustele antakse 24,66 miljonit eurot, mida võrreldes lõppeva aastaga on 400 000 eurot ehk kaks protsenti enam.

Pärnumaa haridustemplitele eraldatud toetusest pea 1,5 miljonit eurot läheb koolilõunateks, üle 500 000 euro õppevahenditele ja üle 1,45 miljoni tõhustatud ja eritoel õpilaste tegevusele.

Direktorite ja õppejuhatajate tööjõukulude ja täienduskoolituste toetus ei muutu. Protsendi võrra kasvab põhikooli- ja üheksa protsendi võrra gümnaasiumiõpetajate tööjõukulude toetus.

Riigihalduse ministri Anneli Oti kinnitusel on haridustoetused võrreldes 2020. aastaga suurenenud ligi neli miljonit eurot. “Omavalitsused saavad hariduskuludeks toetust õpilaste arvu järgi ja toetuse suurendamise vajadus on tingitud just kasvanud õpilaste arvust üldhariduskoolides,” selgitas Ott.

Samuti on suurenenud õpilaskoha hind 92 eurolt 94ni kuus ja sellega seonduvalt tõhustatud ja eritoel õpilaste tegevustoetus.

Ministri sõnul läheb lõviosa toetusest õpetajate tööjõukuludeks. “Hoolimata kriisiajast jääb õpetajate palga arvestuslik keskmine samale tasemele mis seni ning palgakuludeks eraldatakse 288 miljonit eurot ehk 80 protsenti kogu haridustoetusest,” täpsustas Ott ja lisas, et tugev haridusvõrk ning kvalifitseeritud õpetajad mängivad olulist rolli, tagamaks piirkondade kestlikkust.

Omavalitsustele jaotatav tasandus- ja toetusfondi summa on järgmisel aastal kokku 570 miljonit eurot. Peale üldhariduse saavad fondist toetust teisedki valdkonnad nagu kohalike teede hoid, huviharidus ja -tegevus, lasteaiaõpetajate tööjõukulud, matusetoetus, asendushooldus, abi puudega lastele ning toimetulekutoetused ja rahvastikutoimingud. Nende toetuste jaotus selgub jaanuari lõpuks ja esitatakse valitsusele otsustamiseks veebruaris.

Tasandus- ja toetusfondi eesmärk on ühtlustada valdade ja linnade eelarvelisi õimalusi ning tagada kohalikele omavalitsustele küllalt raha, et kohalikku elu majandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles