Kultuurkapital premeerib veel kahte Pärnumaa inimest

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Al Paldrok ühes lahutamatust kaaslasest ruuporiga IN Graafika festivali avarallil Pärnu Vallikäärus.
Al Paldrok ühes lahutamatust kaaslasest ruuporiga IN Graafika festivali avarallil Pärnu Vallikäärus. Foto: Lilli Tölp

Eesti kultuurkapitali Pärnumaa eksperdirühm otsustas aasta lõpul anda välja veel kaks preemiat: ühe neist kultuuri- ja teise spordivaldkonnas.

Kultuurivaldkonna tunnustus määrati Al Paldrokile jäägitu pühendumise eest kunstile ja selle propageerimisele.

Paldrok on aastal 2020 olnud väga loominguline ja produktiivne. Ta võitis Fenno-Ugria rahvusvahelise euromündi konkursi ja tema kujundusega münt tuleb käibele kogus Euroopa. Paldrokil on selle aasta jooksul olnud mitu isikunäitust, rahvusvahelistel tegevuskunstifestivalidel osalemise kõrval on ta neid ka ise korraldanud. Pärnu mastaapseist IN Graafika ja Diverse Universe’i festivalist võttis hoolimata pandeemiast osa arvukalt rahvusvahelisi esinejaid.

Kunstiloomingu kõrvalt pani Paldrok Leonhard Lapini samanimelist raamatut aluseks võttes kirja näitemängu-dramatiseeringu “Siin Tallinn”, mille lavale toomise protsessi on käivitanud Eesti draamateater lavastaja Hendrik Toompere juhtimisel. Paldrok on ka üks vast loodud Pärnu kui loovpealinna kontseptsiooni autoritest ja tema eestvedamisel püstitati Pärnu randa monumentaalne tuleskulptuur muinastulede öö raames.

Spordipreemia määras kultuurkapital Johan Kärbile kohaliku korvpallielu edendamisele pühendumise eest.

Johan Kärp.
Johan Kärp. Foto: Mailiis Ollino

2017. aastast on Kärp Eesti meistriliigas mängiva Pärnu Sadama korvpallimeeskonna juht ja majandusasjade korraldaja. Tulihingelise korvpalliinimesena on ta suutnud igal hooajal toime tulla üliraske probleemi – meeskonna umbkaudu veerand miljoni euro suurusjärgus rahastamisega ja koostöös peatreener Heiko Rannulaga leidnud head ja publikut ligi meelitavad mängijad. Tulemuseks Pärnu korvpalliajaloo esimene Eesti pronksmedal 2019. aastal, 2020. aasta meistrivõistlustel oli Pärnu Sadama meeskond novembri lõpuks teisel kohal.

Johan Kärp on oma jäägitu pühendumisega Pärnu spordi üks silmapaistvaid väärtusi, nagu põhjendas Pärnumaa eksperdirühma kontaktisik Eha Ristimets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles