Uute nakatunute protsent kasvas järsult

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Koroonapatsiente ravival ja hooldaval haiglapersonalil tuleb oma tervise kaitseks kanda erivormi.
 
Koroonapatsiente ravival ja hooldaval haiglapersonalil tuleb oma tervise kaitseks kanda erivormi.  Foto: Sander Ilvest / Postimees

Möödunud ööpäeval analüüsiti Pärnumaal 224 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 39 ehk 17,4 protsenti kõikidest testidest. Üleeile testitutest osutus positiivseks iga kümnes.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 pärnumaalase kohta on 344,6 – tegemist on seni kõrgeima nakatumismääraga kodumaakonnas.

Terviseameti Lääne regionaalosakond jälgib Pärnumaal 977 inimest, kellest 295 on nakatunud.

Amet vaatleb viit koroonakollet, uusimad neist Pärnu haigla, kus ühes osakonnas on nakatunud kuus inimest, kes said viiruse väljaspool haiglat, ja Ülejõe lasteaed samuti kuue nakatunuga. Endiselt jälgitakse ühisgümnaasiumi kollet, kus on kaheksa nakatunut, ja kaht ettevõtte kollet – majatehast Matek kuue ja Skano Fibreboardi plaadivabrikut nelja haigestunuga.

Terviseameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami sõnul on nakatumise protsent senisest kõrgem, kuna pühade järel tõusis pereliikmete kaudu haigestunute hulk. “Selliseid inimesi on viimase kahe nädala jooksul nakatunutest ligi 30 protsenti,” täpsustas ta. 12,5 protsenti haigestus tutvuskonnaga lävides ja 15 protsenti töökoha kaudu.

Eks ole ka neid, kes esiti ei räägi, aga lõpuks selgub ikka, et keegi käis külas või käidi ise paarist kohast läbi.

Kadri Juhkam

“See on seotud pühadega, mil paljud inimesed jätkasid tavapärast elu. Rõõmustab, et märgatavalt on langenud töökoha kaudu nakatumine, asutused olid pühade ajal suletud ja uusi koldeid pole tekkinud. Me arvasime, et nii läheb: pühad toovad uusi nakatunuid. Kahjuks on varasemast tunduvalt rohkem neid inimesi, kes ei oska öelda, kust nad nakkuse said: 30 protsenti kõikidest nakatunutest. Eks ole ka neid, kes esiti ei räägi, aga lõpuks selgub ikka, et keegi käis külas või käidi ise paarist kohast läbi,” tõdes Juhkam, kes paneb pärnumaalastele aastavahetuseks südamele vältida suuri pidusid, mitmes kohas külaskäike ja ühest pudelist vahuveini joomist.

Pärnu haiglas viibib 17 koroonapatsienti, kellest kaks on juhitaval hingamisel. Eile pääses ravilast koju kolm patsienti, lisandus üks COVID-19-haige.

Kokku on Pärnumaal sel aastal võetud 30 311 proovi, millest positiivseks on osutunud 891 ehk kolm protsenti.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5753 proovi, neist esmaseid positiivseid oli 738 ehk 12,8 protsenti testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus nakkus tuvastati 425 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 118, Tartumaale 42, Pärnumaale 39, Lääne-Virumaale 25 uut juhtu. Teistesse maakondadesse tuli juurde alla 20 viiruskandja.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 600,8.

Hommikuse seisuga viibib Eesti haiglates 393 COVID-19-patsienti. Ööpäeva jooksul suri kolm koroonaviirusega nakatunut – 83aastane naine ning 51- ja 86aastane mees. Kokku on Eestis surnud 229 koroonaviirusega nakatunud inimest.

COVID-19-osakonna töötajad ei tohi käia haigla teiste osakondade vahet.
 
COVID-19-osakonna töötajad ei tohi käia haigla teiste osakondade vahet.  Foto: Sander Ilvest/postimees Grupp

COVID-19 vastu on vaktsineeritud paar tuhat eestimaalast

COVID-19-vaktsiini on pühapäevast alates saanud 1907 inimest. Pärnu haiglas tehti jaotuskava alusel kaitsesüst 90 töötajale kiirabist, erakorralise meditsiini, COVIDi, intensiivravi osakonnast ja veel mõnele, kel on suur nakkusrisk ja kellest suuresti sõltub haigla toimepidevus. 

Jaanuaris tuleb esmavaktsiini saanutele teha teine kaitsesüst, seejärel läheb veel 10–14 päeva, kuni haiguse vastu tekib immuunsus.

Vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kel on suurem tõenäosus nakatuda või kellel nakatumise korral võib haigus kulgeda raskemalt. Samuti aitab vaktsineerimine ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ja surmajuhtumeid, vähendada tervishoiusüsteemi ja majanduse koormust ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70aastatele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel tervise tõttu võib COVID-19 haigus raskemalt kulgeda.

Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19-vaktsiine, võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Esimesed Pärnu haigla töötajad said koroonavaktsiini eile.
Esimesed Pärnu haigla töötajad said koroonavaktsiini eile. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles