Sindi kärestikul tulevad suvel esimesed rahvusvahelised võistlused

Pärnu Postimees
Copy
Süstaslaalom on olümpiaala, kus  jõele või kanalile märgitud rada tuleb läbida võimalikult kiiresti ja veatult. Foto on illustreeriv.
Süstaslaalom on olümpiaala, kus  jõele või kanalile märgitud rada tuleb läbida võimalikult kiiresti ja veatult. Foto on illustreeriv. Foto: Jaan Sibul

Aerutamisföderatsioon korraldab juuni keskel Sindi kärestikul rahvusvahelise süstaslaalomi võistluse etapi “Nordic Cup Estonia 2021”, kus võistlustulle astub paarsada sportlast Eestist, Lätist, Soomest, Rootsist, Leedust, Venemaalt ja Valgevenest.

Aerutamisföderatsiooni presidendi Martin Ilumetsa sõnutsi on Sinti Pärnu jõele loodud tehiskärestik Baltimaades ainulaadne oma suure vooluhulga ja kõrguste vahe tõttu. 

“Olemasolevad tingimused võimaldavad siia rajada maailmatasemel harjutus- ja võistluskompleksi,” ütles Ilumets aerutamisföderatsiooni pressiteates. “Seni on Eestis kärestikuaerutamise ja süstaslaalomi harrastajad pidanud kasutama paljuski Läti Valmiera kärestikku ja ka Eesti meistrivõistlusi on korraldatud lõunanaabrite rajal, kuna nende kärestik oli siiani Baltikumis ainus omalaadne.”

Rahvusvaheliseks jõuprooviks püstitatakse Sindi kärestikule ligikaudu 25 slaalomiväravat. Need kinnitatakse üle jõe trosside külge, mis toetuvad kallastel kolmjalgadele. Peale väravasüsteemi tekib võistluse ajal jõekaldale muu korraldusega seotud taristu.

Kui eeloleval suvel toimub võistlus ajutiste vahenditega, siis tulevikus on Tori vallavanema Lauri Luuri sõnade järgi vallal ambitsioon luua kärestiku kaldale rahvusvahelistele standarditele vastav aastaringne veespordi ja -turismikeskus.

“Sindi kärestik pakub Eestis ainulaadseid võimalusi veespordialasid harrastada ja rahvusvahelisi võistlusi korraldada. Peale tehiskärestiku võistlustaristu väljaarendamise ehitatakse jõe äärde spordiklubi olmehoone,” lausus Luur ja lisas, et ajakohane veespordi- ja -turismikeskus tõstab kindlasti kogu piirkonna atraktiivsust.

Nordic Cup on eelmisel sajandil toimunud ürituste sarja järglane, mis esimest korda kaasab kogu Baltikumi sportlasi. Peale Sindi on osavõistlused kavandatud Lätti Valmierasse, Rootsi Falunisse ja Soome Taivalkoskisse.

Süstaslaalom on olümpiaala, kus jõele või kanalile märgitud rada tuleb läbida võimalikult kiiresti ja veatult. Rada tähistatakse vee kohale riputatavate postide ehk väravatega ja see tuleb läbida etteantud järjekorras, poste puutumata. Sõiduajale lisatakse väravate puutumisest või võtmata jätmise eest trahvisekundeid ja võidab raja kõige kiiremini läbinud sportlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles