ENDLA TEATER 2020 ⟩ Mõrv meelitas teatrisse üle 6500 vaataja

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Endla teatri 2020. aasta vaadatuim lavastus oli mõrvakomöödia “Hotell laibaga”.
Endla teatri 2020. aasta vaadatuim lavastus oli mõrvakomöödia “Hotell laibaga”. Foto: Mats Õun

Läinud aastal möllama hakanud pärgviirus surus nii ettevõtjad kui loomeinimesed nurka – midagi korralda ei saanud, sündmusi väisata ega korraldada polnud võimalik. Kultuuriasutusedki pandi proovile, kuid paljud neist ujusid vapralt vastuvoolu edasi. Nii ka Pärnu Endla, mis koroonale vaatamata meelitas teatrisse üle 55 000 inimese. 

Teatrijuht Roland Leesmendi sõnutsi pani möödunud aasta proovile teatrirahva kohanemisvõime. „Võin aga kiita kollektiivi, käsi südamel: kõik etenduste aegade, lavastuste prooviperioodide, igapäevase tööplaani ja puhkuse muudatused on vastu võetud  mõistvalt,” märkis Leesment. “Ka meie publik on olnud ääretult vastutulelik, arusaav ja toetav.”

Et etendustegevus oli eriolukorra tõttu märtsi keskpaigast juuli alguseni peatatud, on teatri publikunumbrid märgatavalt väiksemad kui eelmistel aastatel. Nakatumisoht muutis inimesed kartlikuks ja külastatavus langes ka ajal, mil teater avatud oli. Nii andis teater mullu 259 etendust, mida külastati 56 538 korda. Seda on tunamulluga võrreldes 67 etendust ja 35 351 külastust vähem. 40 teatribussireisistki võttis osa kaks korda vähem huvilisi kui üle-eelmisel aastal ehk 2000 inimest.

Meie publik on olnud ääretult vastutulelik, arusaav ja toetav.

Roland Leesment

Kuid viirusajal meelitas mõni etendus saali palju teatrifänne. Enim külastuskordi (6648) kogus kaheksa Saksa autori mõrvakomöödia „Hotell laibaga“.

Menukad olid ka Anton Hansen Tammsaare samanimelise romaani põhjal Andrus Kivirähal valminud draama “Elu ja armastus” (5531 külastust) ja Ray Cooney ja John Chapmani komöödia “Mitte praegu, kallis!” (5255).

Endla black box’is ehk Küünis osutusid enim vaadatuks Enn Keerdi lavastused. Neist populaarseim oli 2406 vaatajaga Mark St. Germaini romantiline komöödia „Tantsutund“, millele järgnesid Moritz Rinke stseenid kahest abielust “Me armastame ja ei tea midagi” (1886 külastust) ja Justīne Kļava draama “Daamid” (1580).

Endla teatri juht Roland Leesment on toetuse eest tänulik nii teatrirahvale kui publikule.
Endla teatri juht Roland Leesment on toetuse eest tänulik nii teatrirahvale kui publikule. Foto: Mailiis Ollino/

Rahva südamesse pugesid etenduste kõrval teatrikino, Jazzklubi ja galeriigi. 

Aasta lõpus kuulutati Endlas välja traditsioonilised kolleegipreemiate saajad. Teatripere 2020. aasta lemmik naisnäitleja on Jane Napp ja võrdsete häältega valiti lemmikmeesnäitlejateks Jaan Rekkor ja Sten Karpov. Parimaks lavastajaks kuulutati Priit Pedajas (Eesti draamateater), kes tõi lavale 17. oktoobril suures saalis esietendunud draama “Vaade sillalt”. Kõige hõivatuma naisnäitleja tiitli pälvis Fatme Helge Leevald, kes aastas andis 113 etendust. Hõivatuim meesnäitleja on Tambet Seling 91 etendusega aasta jooksul.

Teist aastat järjest on aasta kunstnik-kujundaja Arthur Arula, kes kujundas lavastuse “Abort”. Parimaks etendust ettevalmistavaks ja teenindavaks tehniliseks töötajaks valisid kolleegid butafoori-dekoraatori Kaido Torni, aasta korraldajaks ja aasta tegijaks trupijuht Aigi Veski ja parimaks teenindajaks kassapidaja Siret Ruusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles