Nooremleitnant Jari Lauri Allan Laapas on pärnakast kaitseväelane, kes Scoutspataljoni BKN-08 Estpla rühmaülema abina täidab teenistusülesandeid Malis Gao linna ümbruses rahvusvahelisel mässutõrjeoperatsioonil Barkhane. Eestlaste roll on tagada Gao piirkonnas turvalisus.

Nooremleitnant Lauri Laapas räägib intervjuus oma esimese missiooni esimese kuu kogemusest, millised on olud Mali konfliktipiirkonnas, kuidas toimuvad tööülesanded ja mida ta teeb oma vabal ajal. Lisaks jutustab ta ka sellest, kuidas temast üldse kujunes välja sõdur ja millised on tema vaated oma ülesannetele ja rollile.

Intervjuu temaga toimus telefoni teel.

Milline on olukord Malis koroonaviirusega?

Rahulik. Meil oli siin paar lähikontaktset, aga selle saime korda ja praegu see meie tööd ei sega.

Kuidas on Aafrikas lood ilmaga?

Päris palav on, iga päevaga läheb järjest soojemaks. Keha on kuu ajaga juba sellega harjunud. Ehk kui õhtul näitab termomeeter 24 kraadi sooja, on endal päris jahe ja kui päeval on 41 kraadi, on endiselt väga palav.

Kirjeldage palun oma rolli Malis?

Ma olen siin rühmaülema abi. Kui me käime Gao linnas patrullis, käin ringi tõlgiga ja suhtlen kohalikega.

Kui olen kiirreageerimisüksuses, toetan rühmaülemat. Sama lugu on siis, kui oleme baasivalves. Peame olema valmis kiiresti liikuma, kui abi vaja.

Jagan rühmaülemaga ka administratiivkohustusi ja kuna ma olen tema esimene asendus, olen kõigega täpselt niisama palju kursis kui tema. Kui temaga peaks midagi juhtuma, olen käigult valmis juhtimise üle võtma.

Kommentaarid
Copy