Are kooli teemanädalal mekiti juustu ja meisterdati aasta looma

Copy
Vanemate klasside õpilased kuulasid loengut loomakasvatuse keskkonnamõjudest.
Vanemate klasside õpilased kuulasid loengut loomakasvatuse keskkonnamõjudest. Foto: Leelo Lusik

Are kool tähistas eelmisel nädalal kuuendat korda maailmanädalat, et laiendada õpilaste silmaringi, tutvudes eri kultuuride, maailma looduse ja probleemidega. Are koolis on tavaks kujunenud, et õpilased saavad aimu maailma toidukultuuristki.

Teemanädalat aitasid korraldada kaheksanda klassi õpilased Aureelika Laretei ja Sofi-Riin Reisner. Õpetajatest panid õla alla Marju Sepp ja Leelo Lusik.

Maailmanädala jooksul toimusid kõikides klassides töötoad, kus kaugloengutes keskenduti taaskasutusele, kliimasoojenemisele ja sellele, miks liigid välja surevad ning kuidas neid hoida. Algklassid meisterdasid teematunnis piimapakkidest rotte, mis hiljem koolis stendile imetlemiseks üles riputati.

Keskaste otsis ohustatud liike ja selle põhjusi ning vanemad klassid koostasid arutluse käigus abinõupaketi ja sõnumi poliitikutele, võitlemaks kliimasoojenemise vastu. Vanemate klasside õppurid kuulasid loengut loomakasvatuse keskkonnamõjudestki.

Keskastme õpilased otsisid põhjuseid, miks mõned liigid on ohustatud.
Keskastme õpilased otsisid põhjuseid, miks mõned liigid on ohustatud. Foto: Leelo Lusik

Samal ajal toimus ülekooliline loovuskonkurss, kuhu oodati piimatoodete pakenditest valmistatud töid. Kui algul ei saanud vedama, siis pärast ei saanud pidama: töid laekus tervelt koolilt, kokku 89 eset. Esialgu tehti lihtsalt huvitavaid elukaid, hiljem juba tarvilikke asju nagu linnusöögimaju, küünlalaternaid. Mõnd neist meisterdati mitmekesi. Kooli Facebooki lehel selgus hääletuse teel lemmikese.

Piimapakinärilised pandi stendile kõigile vaatamiseks.
Piimapakinärilised pandi stendile kõigile vaatamiseks. Foto: Leelo Lusik

Selle aasta toiduteema oli juustud, mille ajalugu, sorte, tootmisviise ja degusteerimist tutvustavaid tunde valmistasid ette ja andsid Laretei ja Reisner.

Degusteerimisel tutvustati 11 sorti: Eesti juust, kõva-, suitsu-, fetajuust, mozzarella, Brie valgehallitusjuust, sinihallitusjuust, valge kitsejuust, Norra pruun kitsejuust, taimne ja Lapi juust. Maitsmise käigus selgitati välja õpilaste lemmikjuust – suitsujuust. Teiseks tuli Eesti juust ja kolmandaks sinihallitusjuust. Õpetajatele maitses ülekaalukalt kõige enam Norra kitsejuust, järgnesid suitsu- ja Eesti juust.

Juustude maitsmine päädis lemmikute selgitamisega.
Juustude maitsmine päädis lemmikute selgitamisega. Foto: Leelo Lusik

Õpetajate kõrval tegid tüdrukud ettekande Are huvikeskuses kohalikele pensionäridele. Nende lemmikuks kujunesid Eesti juust Norra kitsejuustu ja kõvajuustu ees.

Kooli koostööpartner vabaühing Mondo toetas ettevõtmist nii juustuvaliku kui ka näitustega “Metsik loodus” ja “Millist maailma me tahame aastaks 2030”. Õpilased said näitustel nähtu põhjal lahendada ristsõnu.

Põnev koolinädal kulges koroonapiirangutele vastavalt hajutatult.

Are kooli toimus Maailmanädal.
Are kooli toimus Maailmanädal. Foto: Leelo Lusik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles