Toomas Kivimägi: Ahvatlev pakkumine, kuid soovitan tungivalt keelduda

Toomas Kivimägi
, Riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Pea täpselt aasta eest ehk 29. jaanuaril 2020 protestis toonane opositsioon Tallinnas riigikogu ees pensionisüsteemi muudatuste vastu. Esiplaanil tänane peaminister Kaja Kallas ja poliitik Vilja Toomast. 
Pea täpselt aasta eest ehk 29. jaanuaril 2020 protestis toonane opositsioon Tallinnas riigikogu ees pensionisüsteemi muudatuste vastu. Esiplaanil tänane peaminister Kaja Kallas ja poliitik Vilja Toomast. Foto: Mihkel Maripuu

Teise pensionisamba reform on kui kahe ­teraga mõõk. Ühelt poolt peab kasutama sõnu “lühinägelik” ja “populistlik”. Peamine probleem on selles, et nüüd on võimalus ja kiusatus võtta kogutud raha ­välja neilgi, kelle pärast teist sammast ennekõike vaja: need, kel pole pensionipõlveks reserve.

Esimese samba lootused on demograafiat silmas pidades tulevikus veel kesisemad kui praegu. Praegugi ei jätku kogutavast sotsiaalmaksust pensionideks. Tuleb võtta lisa riigieelarve muude tulude arvelt (2020. aastal 114 miljonit eurot). See puudujääk süveneb aja jooksul, kui ei minda sotsiaalmaksu tõstmise teed, kuid viimasena nimetatus kahtlen ega toeta seda ka ise.

Aga nagu lendu lastud noolt vilega tagasi ei kutsu, nii ei ole võimalik tagasi pöörata pensionireformigi. Ehk tuleb võtta parim, mis võtta on. Kusjuures häid asju on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles