Linnud vajavad lisatoitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Enamik meil talvel esinevaid linnuliike tuleb toime inimese abita, küll on lisatoitmisest suur abi neile sulelistele, kes on otsustanud siia jääda.

Eesti ornitoloogiaühing jagab enda kodulehel nõu, kuidas ja millega linde talvel toita.

Igal linnuliigil on oma lemmiktoidud, kui soovite koduaias näha paljusid suleliste liike, peab nende toitki olema mitmekesine. Kõige kindlam valik on pekk ja päevalilleseemned, mis meeldivad paljudele liikidele. Kindlasti peab toit olema maitsestamata, eriti sobimatud on soolased ja vürtsikad toidud, sealhulgas leib.

Poodidest ja internetist on võimalik osta eri suuruse ja kujuga toidumajakesi ning söötureid. Peale selle saab osta ja ise teha igasuguseid rasvapalasid, toidupallikesi, pähklikotte ja muud, mida on lihtne sobivasse kohta riputada. Samuti võib toidu niisama mõnele alusele või maha panna, kuigi siis kipub see lumme mattuma.

Kõige lihtsama toidumaja annab teha näiteks plastpudelist või piimapakist, lõigates sellesse paraja suurusega avad.

Väga lihtne on teha pekipala. Selleks pole vaja muud, kui kinnitada korralikult, näiteks naelaga, sobivasse kohta paraja suurusega pekitükk või riputada see nööri või traadi otsa. Pekk võiks olla kamaraga, siis püsib ta paremini paigal. Riputamisel tuleb pekk panna nii kõrgele, et koerad seda kätte ei saaks.

Söötmiskoht peab olema selline, kust linnud vaenlast varakult märkaksid ja mitmes suunas põgeneda saaksid. Lähedusse võiks jääda mõni puu või põõsas, kus linnud saaksid vajadusel varjuda või oma söömisjärjekorda oodata.

Sageli avastavad toidulaua tuvid, varesed või muud suuremad linnud, kes lisatoitu ei vaja. Suured linnud hõivavad kogu aluse ega lase väiksemaid ligi. Nende eemalhoidmiseks tasuks teha toidumaja lennuava kitsamaks.

Teadagi on suurim lindude vaenlane kass. Söögimaja või toidupala tuleb asetada nii kõrgele, et loom selleni ei ulatu. Posti otsa paigaldatavale majale võib ümber jala kinnitada allapoole avaneva plekk- või plastkoonuse, mis ei lase kassil sellest üles ronida.

Kui lindude toitmist juba alustada, tuleb seda jätkata kevadeni, kui nende loomulik toit jälle kättesaadavaks muutub. Eriti halb on, kui katkestate toitmise järsku keset lumerohket ja külma talve. Kui tekib soov toitmine lõpetada, tuleb toidukoguseid tasapisi vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles