Julged Pärnu naised jutustavad läbielatust Flo Kasearu kaudu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Kummaline, et meile õpetatakse koolis pea kõigi sõdade ajalugu, aga nii eluliselt vajalikku, millised lähisuhtemustrid on normaalsed ja millised mitte, ei õpetata. Kui seda ei peaks õppima alles siin, Flo Kasearu näitusel "Elust välja lõigatud", oleks ka ühiskond vägivallavabam. Pildil installatsioon "Vägivald kasvab vaikuses".
Kummaline, et meile õpetatakse koolis pea kõigi sõdade ajalugu, aga nii eluliselt vajalikku, millised lähisuhtemustrid on normaalsed ja millised mitte, ei õpetata. Kui seda ei peaks õppima alles siin, Flo Kasearu näitusel "Elust välja lõigatud", oleks ka ühiskond vägivallavabam. Pildil installatsioon "Vägivald kasvab vaikuses". Foto: Paul Kuimet

Sageli arvatakse, et lähisuhtevägivald on midagi lihtsalt hoomatavat: mees peksab ja siis, murdumise hetkel naine helistab politseisse või põgeneb varjupaika. Flo Kasearul kulus kümme aastat, enne kui ta oli valmis nii suurel pinnal Tallinna kunstihoones sellel teemal arutlema. “Elust välja lõigatud” näitab mustreid, aidates neid meie kõigi hulgas ära tunda.

Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi lõpetamise järel just elulistel ühiskonnakriitilistel teemadel sõna võtvale kunstnikule tõusis lähisuhtevägivalla teema päevakorda üsna ootamatult, ema kaudu. Vahetevahel autoga linnast koos maale sõites kuulis Kasearu tahtmatult pealt ema pikki telefonivestlusi. Margo Orupõld võtab hädas naiste kõnesid vastu ööpäev läbi alates sellest päevast, mil ta väikeettevõtjana ühel koolitusel osaledes haaras kinni võimalusest avada Pärnus varjupaik ajutist peavarju vaja­vaile naistele ja lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles