Poolakad kipuvad meistrikulda võitma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tippklassi võidusõitjad oskavad täiskiirusel sõites oma jääpurjekate maste ja põiktalasid painutada piirini, millest üle minnes võib kergesti hunniku pilpaid saada.
Tippklassi võidusõitjad oskavad täiskiirusel sõites oma jääpurjekate maste ja põiktalasid painutada piirini, millest üle minnes võib kergesti hunniku pilpaid saada. Foto: Tõnis Kukk

DN-klassi jääpurjetamise Euroopa meistrivõistlustel on viie sõidu järel jäme ots poolakate käes, meie meestest püsib medalikonkurentsis vaid Vaiko Vooremaa.


Pühapäeval Soome lahel Kroonlinna külje all peegelsiledal jääväljal alanud tiitlivõistluse kvalifikatsioonsõit oli meie meestele lootustandev – poolesaja eliitmehe hulka ehk kuldlaevastikku kvalifitseerusid eestlastest Vaiko ja Argo Vooremaa Haapsalust, Soomes elav tallinlane Agu Tomingas ning pärnakad Mati Hool ja Karl Hannes Tagu. Kraadi võrra madalamas hõbelaevastikus jätkasid võistlust Tõnis Vare ja Valdo Pärtel ning kolmandas grupis hakkas purjetama Toivo Aardemaa.



Karl Hannes Tagu sõidab stabiiselt


Avapäeva esimese sõidu vaiksevõitu idatuules tundsid end kõige paremini poolakad. Esimesena kihutas üle lõpujoone Lukasz Zakrzewski, kannul Pawel Burczynski ja üllatusmees Peter Hamrak Ungarist. Neljas oli Burczynskite dünastia kuulsaim esindaja Michal, viies lõunanaabrite tõusev täht Madars Alvikis ja kuues viiekordne Euroopa meister Vaiko Vooremaa.



Veel juunioride hulka kuuluv Tagu tagas endale targa sõiduga 16. koha ja vanameister Hool pidi rahul olema 23. tulemusega.



“Raskematele meestele istub rohkem tugev tuul,” kommenteeris 21 aastat tagasi sealsamas Peterburi külje all Strelnas esimest korda tiitlivõistlustel startinud Hool. “Et kaldalt puhuv vaikne tuul kipub pidevalt suunda muutma, muutub nii mõnigi sõit loteriiks.”



Teise sõidu võiduga kerkis vanem Vooremaa medalipretendentide hulka. Avasõidus alles 38. koha saanud soomlane Dan Backlund jõudis liidri kannul pärale ja kerkis EMi tabelis kohe paarkümmend kohta ning Pawel Burczynski napsas kolmanda koha punktid. Esikolmiku järel tuiskasid finišisse taanlane Hans Ebler, rootslane Fredrik Lönegren ja mitmekordne Euroopa meister ning maailmameister Andreas Bock Saksamaalt.



Hool sai Vooremaa järel paremuselt teise eestlasena 15. tulemuse ja Tagu lõpetas sõidu kaks kohta tagapool.



Vooremaa suudab konkurentsis püsida


Järgmistes sõitudes tõestasid poolakad, et jääpurjetamises on edu pant eelkõige stabiilsus. Zakrzewski noppis 4-5 m/s puhunud tuultes esimese, teise ja neljanda koha ning Pawel Burczynski sai kirja kaks kolmandat ja ühe viienda koha. Vaiko Vooremaa pidi rahul olema kuuenda ja kaheksanda kohaga, kuid võistluspäeva viimasest heitlusest väljus ta võitjana.



Ülejäänud eestlased ei pääsenud teiselgi päeval esikümne hulka. Tagu kindlustas endale eilseks regati edetabelis 18. koha, Tomingas jätkab võistlust 23., Hool 24. ja Argo Vooremaa 26. positsioonil.



“Meile teeb kõige suuremat muret palju prahti, mida kalamehed on jääväljale jätnud,” kurtis pärnakate tiimipealik Hool. “Uisud vajaksid sõitude vahel ihumist, kuid meil ei ole bensiinimootoriga teritusmasinat, mida saaks stardipaika kaasa võtta.”



Kui ilmataat lubab, selgub Euroopa meister seitsme sõidu järel tänaseks. Homme ja ülehomme peaksid 15 riigi 118 jääpurjetajat selgitama Euroopa karikavõitja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles