Lugejakiri: Vana viga tahab parandamist (1)

Copy
Orkaani mõõdu välja andnud 2005. aasta jaanuaritormi tõttu kandis materiaalset kahju hinnanguliselt üle 5000 inimese suvepealinnas ja tuhatkond elanikku maakonnas.
Orkaani mõõdu välja andnud 2005. aasta jaanuaritormi tõttu kandis materiaalset kahju hinnanguliselt üle 5000 inimese suvepealinnas ja tuhatkond elanikku maakonnas. Foto: Küllike Rooväli

Sain hiljuti kingiks mahuka raamatu “Pärnu kadunud vaated”, kus hulk ajaloolisi pilte. Kuna olen üle 50 aasta elanud ranna rajoonis, huvitas mind enam just see piirkond. Nii sattusin pilte vaadates ka fotole, kus peal rannapromenaadil asuv infotulp kahe suurema uputuse kuupäevaga. 

Viimase suurema uputuse kuupäev 09.01.2005 on õige, kuid teise, varasema uputuse aeg läks minu teadmistega täielikku vastuollu. Raamatus toodud kuupäev 6. august 1967 on vale. Sel päeval oli küll suur lääne-loodetuulega torm, kuid ei mingit uputust. Uputus toimus tegelikult 18. oktoobril 1967.

Pöördusin oma infoga Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna poole, kus minu sõnu kinnitati. 2009. aasta sügisel pärast linnavalitsusse pöördumist avaldati ka Pärnu Postimehes minu artikkel, kus valele kuupäevale tähelepanu juhtisin. Miskit sellest ei muutunud. Lõpuks pöördusin abilinnapea Rainer Aaviku poole, kes lubas probleemiga tegelda. Aga nagu ikka – ei midagi!

Kui valmis Vallikääru uus sild, oli sinna kõrvale pandud plakat-tahvel Pärnu uputuste kuupäevadega. Ja oh imet, seal oli ka õige kuupäev!

Kui valmis Vallikääru uus sild, oli sinna kõrvale pandud plakat-tahvel Pärnu uputuste kuupäevadega. Ja oh imet, seal oli ka õige kuupäev! Pärast kingiks saadud raamatu lugemist suundusin Vallikääru jalutama, et üht-teist meenutada. Avastasin, et tahvel oli silla juurest kadunud ja kaldale pandud samasugune tulp nagu promenaadil ning seal kirjas ka sama ekslik kuupäev uputuse kohta: 6. august 1967.

Keeruline on mõista, kas Pärnus on võimust võtnud mingi deemon, kelle korraldusel linn Pärnu ja Eesti elanikke ning turiste eksitab. Teen linnavalitsusele taas ettepaneku kuupäevad parandada. Kui muidu ei saa, paigaldada nii rannapromenaadi kui Vallikääru tulba kõrvale lisatahvel õige daatumiga: 18. oktoober 1967.

Head tegutsemist sellel teemal ja loodan, et probleem saab lahendatud!

Peeter Multram

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles