Rakvere teater toob Endlasse kolm lavastust

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Nullpunkt“ on aus lugu eesti noortest, peategelaseks kehvast kodust ja koolist pärit Johannes.
„Nullpunkt“ on aus lugu eesti noortest, peategelaseks kehvast kodust ja koolist pärit Johannes. Foto: Rakvere Teater

Esmaspäeval jõuab Pärnusse Rakvere teater ja pakub valiku etendusi nii suurtele kui väikestele vaatajatele.

Esmaspäeva päeval etendub Endla suures saalis pisemate teatrihuviliste lemmik „Tuhkatriinu“. Sedapuhku toimuvad vana armsa muinasloo sündmused mereäärses linnakeses, kus tüdruk kaotab oma ema. Linnas, kus kuningapoeg ei tahagi valitseda, vaid hoopis lennukiga ringi sõita.

On võõrasema, kes usub, et inimene saavutab kõik, mida vaid tahab. On tema tütred, kes tahavadki seda kõike saada. On haldjas, kes tuleb appi siis, kui on tõesti nõnda raske, et enam ei jaksa. Ja muidugi õnn, kes kogu selle mässu keskel vaikselt ootab ja loodab, et ta lõpuks ära tuntakse. Sest kui juba õnnetus ei hüüa tulles, siis õnn ei hüüa hoopiski. Õnn tahab meid õnnelikuks teha.

Õhtul etendub Endla suures saalis „Nullpunkt“. Muidu suhtelisse vaikusesse vajunud Eesti noorsookirjanduses põhjustas aastal 2010 ilmunud Margus Karu romaan “Nullpunkt” korraliku tormi.

Noorelt mehelt noortele mõeldud ja kirjutatud raamat saavutas kiiresti bestselleri staatuse. „Nullpunkt“ on ilustamata ja aus lugu Eesti koolinoorte elust, peategelaseks probleemsest kodust ja halvast koolist pärit Johannes, kellel õnnestub end pealinna eliitkooli sisse rääkida.

Aegamööda avastab Johannes enda üllatuseks, et eri kokkusattumuste tõttu on klassikaaslased ta jõuliselt heidikuks tagandanud ja tema ees seisab sotsiaalne blokaad.

Proovides sotsiaalsest isolatsioonist välja rabelda, vajub noormees üha sügavamale isolatsiooni, kus päev tulvil ängi ja frustratsiooni kaob päeva järel igavikku – nullpunktini.

Küünis on vaadata mõtlemapanev lugu “Oscar ja Roosamamma: kirjad jumalale“. See on lugu kümneaastasest Oscarist, kes on väga haige. Nii haige, et tema kehal on jõudu veel vaid mõneks päevaks.

Õnneks on olemas Roosa-mamma, kes pakub Oscarile välja mängu elada iga järgmine päev nii, nagu oleks see kümme aastat. Teismeiga, armumine, abielu võlu ja valu, laste sünd ja lahkumine kodunt, vanaduse helge väsimus – need pakuvad Oscarile rõõmu ja annavad julguse vaadata vastu oma saatusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles