Kunstinädal kolib tuleval suvel pealinnast Pärnu

Copy
Juulis Pärnus toimuv kunstinädal toob melu nii randa kui tänavaile. Pildil rannahoone.
Juulis Pärnus toimuv kunstinädal toob melu nii randa kui tänavaile. Pildil rannahoone. Foto: Raido Krutto

Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi on Pärnu üks Eesti kunstikeskustest, kus pakutakse ja kust ka oodatakse kunstielamusi – see on Eesti suvine kohtumispaik. Selle mõtte ajendil kolib tänavu kunstikeskuse NOBA (Nordic Baltic Art Center) juhtimisel Tallinnast suvepealinna randa ja tänavaile vabaõhufestival, mis seekord kannab pealkirja “Elulõng – aja absurd”.

Tänavu 17.–25. juulini vältav kunstinädal kuulutati ametlikuks kunstnikele mõeldud konkursiga, kuhu oodatakse teemaga haakuvaid leidlikke ideid ja vaimukaid projekte visuaalkunstidest ja digitaalsest meediast kuni teatri ja tantsuni. Kunsti peaks saama eksponeerida vabas õhus.

Kesklinna oodatakse skulptuure ja installatsioone, randa taideetendusi, akna- ja ruumilahendusi sisetingimusi vajavatele väljapanekutele, lühifilme ja videopoeeme, kohalikke kunstnikke avama oma tööruume jalgrattatuuriks. Festival päädib suure kunstipäevaga Iseseisvuse väljakul.

Ürituse kontseptsioon on alguse saanud Eesti kunstnike liidu korraldatud kunstinädalatest, mis toimusid eri linnades kogu riigis, traditsioon taaselustati NOBA juhtimisel 2016. aastal Tallinn Art Weeki kujul.

“Meie ilus rand toob kindlasti külalisi, aga nii kohalik kui turist ootab selle kõrval sündmusi, mida külastada,” märkis Kosenkranius, rõhudes sellele, et kunstinädalaga saab tiiru teha teistelegi linnaosadele ja avastada neid uuel moel.

Kunstinädala tänavune kuraatoriteema viitab tuntud sürrealisti Ilmar Malini (1924–1994) näitusele “EluLõng”. Klassiku 90. sünniaastapäeva tähistanud näitust kureeris tema poeg Jaan Malin, kes on Pärnu kunstinädala etenduskunstide kuraatorgi. Elulõng märgib siin eri ajastute seost ja kätkeb üleskutset hoida elu, etteastete nurgakiviks oleva “elulõnga” tõlgendamine jääb siiski iga looja enda otsustada.

Pärnu kunstinädala raames pannakse proovile elu absurdsus, sest vaid kunst on suurem kui elu. “Oleme oma senise ühiskondliku korraldusega jõudnud ummikusse,” selgitas kunstisündmuse teine kuraator Andra Orn.

“Vaadates meie tänast olukorda maailmas ja üleüldist poliitilist kultuuri, võib tõdeda, et see on rabanud meid jalust hoopis globaalsemal määral, kui seda on ükski sõda teha suutnud,” nentis kuraator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles