Körditriibud kõnetavad Kihnu naisi

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
“Teen ühe sarja poolpunaseid körte, siin kangas on kümme värvi,” näitab Uiõ-Matu talu perenaine Mare Mätas kodus telgedel esimest veel pooleli kangatükki.
“Teen ühe sarja poolpunaseid körte, siin kangas on kümme värvi,” näitab Uiõ-Matu talu perenaine Mare Mätas kodus telgedel esimest veel pooleli kangatükki. Foto: Mailiis Ollino

Uiõ-Matu taluhäärberi suures toas istub perenaine Mare Mätas telgede taga nagu enamik Kihnu naisi talvehooajal ja koob kördikangast. Kihnu keeles puolpunasõ kördi ühekordsed lõngad tõi Mare sobivat materjali valmistavast Raasiku villavabrikust, värvis ise erksate poevärvidega ja keris keripuul rõõmsateks keradeks.

Pika ettevalmistuse järel veerevad kangaspuude kõrval põrandal korvis sinine, roheline, punane, roosa, kollane, lilla, valge, must ja türkiissinine kera ning peale nende korrutatud jämedam kirjalõng. Iga triip ja värv kannab oma tähendust, midagi pole siin juhuslikku, ja vaid Liivi lahe suurima saare naised oskavad neid lugeda nagu ühisloomingu raamatut.

“Võtsin ette Kalmu Helga poolpunase kördi, aga mõnes triibus teen muudatuse. Mul ongi selle kangaga plaan, et teen sarja poolpunaseid körte. Meil noored rõõmsad inimesed kannavad punast, aga vanusega tulevad tumedamad triibud sisse,” räägib Mare ja süstik lendab hoogsalt ühest kangaservast teise ning lõksti! on kitsas triip juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles