Kelguretk metsa, mida varsti enam ei ole

Sirle Matt
, reporter
Copy
RMK looduskaitse­spetsialisti Priit Voolaiu (vasakul) selja taga lookleb Eesti pikim, 560 meetrit pikk pais. Turbast paisu hari on kaetud okstega, et metsloomad, iseäranis põdrad, seda katki ei trambiks.
RMK looduskaitse­spetsialisti Priit Voolaiu (vasakul) selja taga lookleb Eesti pikim, 560 meetrit pikk pais. Turbast paisu hari on kaetud okstega, et metsloomad, iseäranis põdrad, seda katki ei trambiks. Foto: Urmas Luik

Kümmekond üht- või teistpidi loodusega seotud inimest seadis end külmal veebruari ennelõunal tõukekelguretkele, vaatamaks oma silmaga üle Eesti pikim, ligemale poolekilomeetrine pais Soomaal Öördi rabas ja uudistamaks, kuidas on loodus muutunud paigus, kus kaks aastat tagasi aeti kinni kuivenduskraavid.

Soode taastamist vedanud riigimetsa majandamise keskuse (RMK) looduskaitsespetsialist Priit Voolaid seletab enne retkele asumist, et põhiliselt on metsa kuivendatud raba servas, et puud paremini kasvada saaksid. “Me panime need kraavid kinni, et hakkaks uuesti turvas tekkima ja taastuks kohale iseloomulik loodus,” selgitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles