Maksuamet hakkas vastu võtma tuludeklaratsioone

Pärnu Postimees
Copy
Tänasest saab maksu- ja tolliametile hakata esitama tuludeklaratsioone.
Tänasest saab maksu- ja tolliametile hakata esitama tuludeklaratsioone. Foto: Peeter Langovits

Alates tänasest saab maksu- ja tolliametile (MTA) hakata esitama tuludeklaratsioone.

MTA soovitab inimestel kindlasti mitte esimestel nädalatel büroodesse kohale rutata, kuna tekkida võivad pikad järjekorrad. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tuleb oodata õues, büroodesse lubatakse inimesi vastavalt teenindajate arvule. Sisenedes tuleb kanda maski.

Kannatust tasub varuda ka infotelefonil helistades ja elektroonilise deklaratsiooni esitajatel: varasem praktika on näidanud, et esimestel päevadel on süsteemide koormus väga suur ja seetõttu ei saa kõik soovijad korraga deklaratsiooni täitma asuda.

“Kiiret ei ole, tuludeklaratsiooni on aega esitada 30. aprillini,” ütles MTA füüsiliste isikute tulude ja maksustamise teenusejuht Grete Urbel pressiteate vahendusel.

“Enammakstud tulumaksu tagastamine toimub samamoodi kui varasematel aastatel: kui deklaratsioon on korras ega vaja kontrolli või lisadokumentide esitamist, laekub raha paari nädala jooksul. Seejuures ei olene tagastamise kiirus otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast,” lausus ta.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teadaolevate andmete põhjal. Eriolukorra ajal töötukassast saadud töötasu toetus on deklaratsioonil eeltäidetud ja võib mõjutada maksuvaba tulu suurust.

Tulude deklareeimine

  • Tulude deklareerimise periood kestab 30. aprillini.
  • Enammakstud tulumaksu hakatakse tagastama alates 26. veebruarist elektrooniliselt tulu deklareerinutele ja alates 19. märtsist paberil deklaratsioonide esitajatele.
  • Juhul, kui deklaratsioon ei vaja kontrolli või ei tule esitada täiendavaid dokumente, tagastatakse enammakstud tulumaks paari nädala jooksul.
  • Lõplik tähtaeg nii tulumaksu tagastamiseks kui ka juurde maksmiseks on 1. oktoobril 2021.
Andmed: maksu- ja tolliamet

Tänavu on lisatud ka info MTA hinnangul maksustamisele kuuluva kinnisvara müügi ja metsatehingute kohta. Metsamaterjali ja raieõiguse võõrandamise tulust võib maha arvata kuni 5000 eurot.

Kui eeltäidetud andmetesse on sattunud kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleb see inimesel endal kustutada. Kuid ka vastupidi: kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on saadud üüri-, välistulu või ümbrikupalka, tuleb see ise sisestada.

Lapsevanema tuludeklaratsioonis arvesse võetavat lapse maksuvaba tulu vähendatakse lapse aastatulu võrra. Lapse aastatulu hulka arvatakse äriühingult saadud dividendid ja muud väljamaksed. Lapse aastatulu hulka ei loeta lapse saadud toitjakaotuspensioni ega rahvapensioni toitja kaotuse korral. Alaealise eest esitab vajadusel tuludeklaratsiooni tema vanem või eestkostja.

Välisriigist tulu saamise korral võetakse Eesti tulust mahaarvamisi arvesse, sõltumata välisriigis saadud tulu osakaalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles