Politoloog: Vene diplomaadi päeval meenutati Pärnu rätsepa poega

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Pärnu rätsepa poja Friedrich Fromhold von Martensi (1845–1909) talent lõi Peterburis särama rahvusvahelise õiguse arendaja ja kujundajana.
Pärnu rätsepa poja Friedrich Fromhold von Martensi (1845–1909) talent lõi Peterburis särama rahvusvahelise õiguse arendaja ja kujundajana. Foto: Ants Liigus

Et rahvusvaheline olukord on halb, ei vaja pikka selgitamist. Nagu seegi, et Venemaa ja Balti riikide (kaasa arvatud Eesti) suhted on halvad. Venemaa tipud kuulutavad praegu üksteise võidu, et just Balti riigid ja Poola on russofoobia eestvedajad.

Samal ajal tähistati eelmisel kolmapäeval Venemaal diplomaadi (vene keeles diplomatitšeski rabotnik, mis on laiem mõiste kui üksnes “diplomaat”, T. A.) päeva. See pandi tähtpäevakalendrisse president Vladimir Putini korraldusega 2002. aastal, pidades silmas vastava ametkonna loomist tsaar Ivan IV (Ivan Julma) poolt 1549. aastal.

Tegemist oli Putini meeskonna ühe esimese vastandumisega muule maailmale, sest rahvusvahelist diplomaadi päeva oli tähistatud juba 1917. aastast 24. oktoobril. Aga Venemaal on ka oma võidupäev teises ilmasõjas ja muudki tähtpäevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles