Rait Maruste: Meie olukord suunab meid veel rohkem riigi nisa otsa rippuma

Rait Maruste
, Lääneranna vallavolikogu esimees
Copy
Alustuseks võiks riik, eriti rahandusministeerium, võtta hoiaku, et KOVid ei vaja nii palju kantseldamist, ettekirjutusi ja kontrolli. Usaldage omavalitsuse inimesi nende otsustes ja valikutes, kirjutab Rait Maruste. 
Alustuseks võiks riik, eriti rahandusministeerium, võtta hoiaku, et KOVid ei vaja nii palju kantseldamist, ettekirjutusi ja kontrolli. Usaldage omavalitsuse inimesi nende otsustes ja valikutes, kirjutab Rait Maruste. Foto: Margus Ansu

Sõitsin mõni aeg tagasi Nätsi raba kõrval teel, tühjus ümberringi, kui äkki silmasin Pärnu linna silti. Kas tõesti olen linnas 50 kilomeetrit enne linna? Raske mõista. Kuid toon selle näite, et ilmestada haldusreformi viltuminekut Pärnumaal.

Põhiseadus, meie ühiselu alusdokument, ütleb paragrahvis 155 üheselt ja selgelt: kohaliku omavalitsuse üksused on vallad ja linnad. Ei sõnagi linna osavaldadest. Selline kooslus tähendab, et ühe omavalitsuse üksuse sees oleks nagu veel teine omavalitsus. Kuid kas ikka on?

​Keelt, eriti õigustermineid, mõistetakse nende tavatähenduses. Ehk linn on linn ja vald on vald või et saag on saag ja haamer on haamer. Aga mis asi näiteks on haamersaag? Usun, et keegi ei saa aru, mis asi see on. Sama segane kipub asi olema linna osavallaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles