Pärnus avatakse Anna Raudkatsi mälestustahvel

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Tantsupärimuse koguja ja tantsulooja Anna Raudkats.
Tantsupärimuse koguja ja tantsulooja Anna Raudkats. Foto: Eesti teatri- ja muusikamuuseumi arhiiv

Legendaarse tantsupärimuse koguja ning tantsulooja Anna Raudkatsi 135. sünniaastapäeva tähistamiseks avatakse homsel iseseisvuspäeval, 23. veebruaril Pärnus Aia tänaval tema kunagisel kodumajal mälestustahvel.

Tahvli püstitamise eestvedaja on Anna Raudkatsi tantsuselts, mis tegutsenud Roland Landingu juhtimisel 2015. aastast, hoides tantsimise kõrval Raudkatsi mälestust.

Anna Raudkats, sünninimega Johanna Natalie Elisabet Raudkats, tuli Pärnusse tööle 1908. aastal ja just siin, täites ajutiselt gümnastika ettevalmistusklassi õpetaja rolli, hakkas ta muu hulgas õpetama mänge ja tantse.

Raudkats kogus ning avaldas tantsu- ja mängukirjeldusi – ühtekokku kaheksa raamatut. Ta on seadnud tantsuks rahvaviise, sealhulgas kaerajaani ja pulgatantsu. Raudkatsi loodud kuulsaim ja armastatuim tants aga on “Tuljak”, milleta ei möödu ükski tantsupidu.

Anna Raudkatsi mälestustahvel avatakse homme kell 11 Aia 28 ees, sünnipäevapidu kavatseb tantsuselts pidada aga kahe kuu pärast, aprillis Koidula muuseumi aias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles