Mereteaduste professor: Üksainus laevaõnnetus hävitaks Läänemere kümnenditeks

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Üksik teema ei tohiks varjutada suuremat pilti, kinnitab Tartu ülikooli Pärnu kolledži mereökosüsteemide professor Henn Ojaveer, kes on Läänemere uuringute ja olukorraga hästi kursis.
Üksik teema ei tohiks varjutada suuremat pilti, kinnitab Tartu ülikooli Pärnu kolledži mereökosüsteemide professor Henn Ojaveer, kes on Läänemere uuringute ja olukorraga hästi kursis. Foto: Urmas Luik

Läänemerd peetakse üheks reostunumaks mereks ja kuigi me ei peaks ootama siit nii puhast kala kui ookeanist, on Tartu ülikooli mereökosüsteemide professor Henn Ojaveeri kinnitusel inimese tervisele kindlasti kasulikum süüa siinset kala kui jätta see söömata.

Meie kodumere kroonilise probleemi ehk toitainete kuhjumise kõrval näeb Ojaveer suurima riskina laevaõnnetust, mille tagajärjed annaks tunda suisa mitu kümnendit.

Hiljuti valmis Läänemere olukorda hinnanud kompleksuuring, mis peale loodusliku tahu vaatles muudki. Nii põhjalikku uuringut ei ole varem tehtud. Milline on praegu Läänemere seisukord?

Eelmisel aastal tõepoolest selline uuring valmis ja see projekt jätkub. Selles uuringus hinnati Läänemere olukorda kümne parameetri alusel ja sinna oli eluslooduse kõrval kaasatud inimene turismi seisukohast, aga ka looduskaitseliste objektide seisund ja inimese heaolu rannikukülades.

Töö hindab 100 palli skaalal Läänemere ökosüsteemi seisundit, mille alla kuuluvad nii Läänemeri ise kui inimesed, keda meri mõjutab ja kes merd mõjutavad. Läänemere hinnang on praegu...

Intervjuu on kokkuvõte Pärnu Postimehe taskuhäälingust "Sõnu ei söö". Kuula taskuhäälingut siit! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles