Kohtutee pärast vägivaldset suhet kestis üheksa aastat (6)

Sirle Matt
, reporter
Copy
President Kersti Kaljulaid ja toonane justiits­minister Raivo Aeg tunnustasid 2019. aastal Haini ­Tammeoksa (sellal Ilonen) panuse eest vägivallaennetusse.
President Kersti Kaljulaid ja toonane justiits­minister Raivo Aeg tunnustasid 2019. aastal Haini ­Tammeoksa (sellal Ilonen) panuse eest vägivallaennetusse. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Pärnakas Haini Tammeoks on kunagise abikaasaga kohut käinud umbkaudu niisama kaua, kui kestis nende kooselu, milles naisel tuli taluda löömist, sõimamist, tõukamist, kägistamist, juustest tõmbamist, jalahoope. Elu Rootsi kodanikust abikaasaga iseloomustas totaalne kontroll.

Nüüd sai Tammeoks teate, et riigikohus ei võtnud arutada mehe avaldust, millega too sisuliselt taotles, et naine ei või rääkida, kuidas mees ta kallal vägivallatses. Kohus keeldus asja arutamast üllatavalt põhjusel: mees jättis tasumata riigilõivu. Seega jäi jõusse eelmise kohtuastme otsus, et viie lapse ema võib oma elust perevägivalla ohvrina edaspidigi kõnelda ja varem kirjeldatud koledused ei ole väljamõeldis.

​Tammeoks loodab, et ehk on üheksa aastat kestnud kohtutee nüüd möödanik. Vahepeal on osa lapsigi täiskasvanuks saanud.

Tammeoks sõna otseses mõttes põgenes viie lapsega koos vägivaldse mehe juurest septembris 2011. Esimene kohtuasi oli juba jaanuaris. “Mind süüdistati lasteröövis ja taheti lapsi Rootsi tagasi, siis hakkas kõik pihta,” seletas ta.

Järgnes kohtuvaidlus hooldusõiguse küsimuses. Isa viis riigikohtuni välja elatisvaidluse, mida kolmes kohtuastmes arutati kokku pea kolm aastat.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles