Ekspert: Tarrastel pidi olema kindel eesmärk kõik Žigulis viibinud inimesed tappa (3)

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Mikk Tarraste tegutses Lihula veresauna korraldades oma väljaõppe järgi, leiab ekspert.
Mikk Tarraste tegutses Lihula veresauna korraldades oma väljaõppe järgi, leiab ekspert. Foto: Lilli Tölp/

Mikk Tarrastel pidi olema kindel eesmärk kõik Žigulis olnud inimesed tappa. Ta oli läinud nagu sõtta: USA armee sõduridki ei võta Iraagi missioonil patrulli kaasa nii palju laetud salvesid, kui Tarrastel oli käepärast 6. juunil Lääneranna vallas. Tema taktikaline eelis kuriteopaigale saabunud politseinike ees oli meeletu.

Tarraste üksnes ei suunanud relvatorusid oma ohvrite, politseinike ja meedikute poole, vaid ta pidi neid sihtima. “Ilmselgelt mingit relvaga vehkimist seal polnud,” leiab Põhja prefektuuri vanemkorrakaitseametnik Pärtel Preinvalts. Kui relval on lisaseadmed ja sa suunad selle objekti poole, siis sa juba näed sihikut, punane täpp kiirgab vastu.”

Lasud kitsa kobarana Žiguli juhi kohale viitavad samuti sihitud laskudele. “Vepr (poolautomaatne vintpüss, L. H.) on küll piisavalt stabiilne ja raske, aga sellise kobara laskmiseks peab sihtima, me ei räägi nii-öelda puusalt laskmisest,” lausus Preinvalts kindlalt.

Vanemprokurör Gardi Anderson küsib, kuidas ekspert iseloomustab külje pealt tehtud laske. “Selle militaarne põhjus oleks tapavaritsus,” sõnas tunnistaja. “Kui isikud liiguvad näiteks soomukiga varitsusse ja on kindel eesmärk saavutada nende surm.”

/.../

Mikk Tarraste kaitsja vandeadvokaat Rünno Roosmaa oli kutsunud eksperdina kõnelema psühhiaater Katrin Eino, esitamaks talle küsimusi seoses 26-leheküljelise ekspertiisiaktiga, mille sama arst Tarraste kohta koostas. Küsimused ja vastused olid võrdlemisi spetsiifilised, kuid lühidalt kokku võttes püüdis Roosmaa välja selgitada, ega tema kaitsealusel löönud toona välja mõni haigus või häire, mis takistanuks tal ümbritsevast aru saada.

Doktor Eino jäi aga ekspertiisiaktis kirjapandu juurde: Tarraste sai veretöid toime pannes väga hästi aru, mida ta teeb ja millised on tema tegude tagajärjed.

Roosmaa viitas Eino öeldule, mille järgi Tarrastel pole isiksushäireid. Ta küsis üle, kas see tähendab, et tema kaitsealusel ei esine ka näiteks sotsiopaatiat, bipolaarsust, nartsissismi. Psühhiaatri sõnutsi ei saa Tarraste puhul isiksushäireid täheldada, kuna ta tuli toime õppimise, oma firmaga, oli edukas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles