Kiiret tulu lubades pangaandmeid välja meelitavad kelmid on hoogu sattunud

Pärnu Postimees
Copy
Tasuvat tööd lubavad kelmid petavad ohvritelt välja dokumentide paroolid ja võtavad kiirlaenu.
Tasuvat tööd lubavad kelmid petavad ohvritelt välja dokumentide paroolid ja võtavad kiirlaenu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimase nädala jooksul on taas aktiivseks muutunud kelmid, kes pakuvad inimestele võimalust lihtsalt teenida lisatulu. Politsei tuletab meelde, et oma andmete avaldamisega tuleb olla ettevaatlik.

Politsei sai eelmisel nädalal Pärnumaalt teate pettuse kohta, kus kelmid pakkusid 41aastasele mehele tasuvat tööd. Et ta tööle vormistada, küsisid kelmid enda kätte tema ID-kaardi koos paroolidega. Mehe teadmata prooviti tema isikuandmeid kasutades taotleda 370 eurot kiirlaenu.

Pärnu politseijaoskonna piirkonnapolitseiniku Janek Saharenko sõnutsi tekitavad kelmid inimestes petliku mulje, nagu neil oleks õigus neid andmeid saada ja tehinguid teha.

"Pärnumaal oleme kriminaalmenetlust alustanud ühe konkreetse juhtumi puhul, kuid ei ole teada, mis tööd pakuti," rääkis Saharenko. "Võõraid kõnetades mõjuvad kelmid väga usutavalt, sest suudavad vastavalt olukorrale oma pakkumist inimesele meelepärasemaks kohandada."

“Inimene lubatakse suure tasu eest tööle vormistada, ent tegelikult petetakse seeläbi temalt välja ID-kaart koos PIN-koodidega või internetipanga kasutajatunnus ning neid andmeid kasutades võetakse inimese nimel laenu. Pettusest ei pruugi inimene algul aru saada, sest sageli tagastatakse mõne aja möödudes tema dokumendid,” selgitas Saharenko. "Oluline on meeles pidada, et võõraste inimeste kätte ei tohi usaldada ei oma ID-kaarti ega paroole."

Politseisse pöörduvadki ohvrid enamasti pärast seda, kui neid tabab ebameeldiv üllatus: saabub teade laenu tagasimaksmise kohustusest.

“Ettevaatamatus annab kelmidele võimaluse kellegi teise arvelt tulu teenida. Kelmide kätte usaldatud dokumenditega sõlmitakse peamiselt laenulepinguid või võetakse kiirlaenu,” rääkis Saharenko.

Politseinik paneb inimestele südamele, et isikut tõendavate dokumentidega tuleb olla väga hoolas ja kindlasti ei tohi võhivõõra kätte oma dokumente usaldada.

Politsei soovitab olla tähelepanelik ja kriitiliselt suhtuda kõikidesse pakkumistesse, mis lubavad kiiret rikastumist. Samuti tuleks politsei soovituse järgi rääkida kelmide tegutsemisest oma eakate sugulastega.

“Veenduge, et nad on petuskeemidest teadlikud, ning vajadusel selgitage neile, et enda dokumente ei tohi mitte kellelegi kergel käel anda. Kummalistest pakkumistest tuleb teavitada oma piirkonnapolitseinikku või helistada 112,” ütles Saharenko.

Kuidas kaitsta ennast pettuste eest?

  • ID-kaarti ei tohi mingil juhul hoida või kaasas kanda koos PIN-koodidega. Pahatahtlikul inimesel on neid lihtne kuritarvitada.
  • Pakkumisse, mis lubab kiiret lisatulu, tuleb suhtuda ettevaatlikult. Kui pakkuja on tundmatu ning pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi, siis on enamasti tegu pettusega. Otsustamisega ei tohi kiirustada, võtke endale mõtlemisaega.
  • Hoolitsege, et teie fotod või andmed PIN-koodidest, krediitkaartidest ning isikut tõendavatest dokumentidest ei satuks võõraste kätte.
  • Tõstke oma lähedaste ja tuttavate teadlikkust: hoiatage neid petuskeemi eest.
  • Kui olete petta saanud, pöörduge esimesel võimalusel politseisse.
Andmed: PPA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles