Pereisa paine ja pangalaen äratasid Marko Mäetamme maalides oma sugupoole lootusetuse perspektiivi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
“Miks mul üldse tekkisid perekonna ja mureliku mehe fookuspunktist jutustatud lood ... Korraga oli mul perekond, väiksed lapsed ja kaelas pangalaen 25 aastaks – kui suur see oli, ma ei mäletagi, aga see oli pöörane,” meenutab kunstnik.
“Miks mul üldse tekkisid perekonna ja mureliku mehe fookuspunktist jutustatud lood ... Korraga oli mul perekond, väiksed lapsed ja kaelas pangalaen 25 aastaks – kui suur see oli, ma ei mäletagi, aga see oli pöörane,” meenutab kunstnik. Foto: Sille Annuk

Viimastel aastatel üpris sageli Pärnuski näitustel figureerinud ja tunamullu siinses linnagaleriis oma julgete naisaktidega seksismiskandaali sattunud Eesti tuntumaid kunstnikke Marko Mäetamm räägib alustuseks loo sellest, kuidas temast vastu oma tahtmist Pärnu Kaluris autojuht sai.

Mäetamm on tegelikult Karksi-Nuiast pärit, aga tema isa oli eluaegne traalikapten ja käis ­Pärnu Kaluris tööl. Mäetamme ei võetud esimese soojaga sõja­väkke ja nii jäi ta terveks talveks ripakile. “Isa muidugi ütles tööka inimesena, et niisama ei ole mõtet ka olla, ja mutserdaski mu siia autojuhiks,” mäletab ta seda, 1985. aasta talve üsna ebameeldiva vahejuhtumina oma elus.

“No ma ei taha olla autojuht. Ma olin, aga ma olin hajameelne. Samal ajal käisin siit Tallinna ­õhtuti bussiga ettevalmistuskursustele Eesti kunstiakadeemiasse, nii et see oli õudselt jube aeg,” meenutab kunstnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles