Vambola Paavo: Elu õpetab valusalt

Vambola Paavo
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Vambola Paavo kirjutab, et praegu veame pealinna nakatunuid Tartu, Pärnu ja Võrru. Oleks aktiivravi alles Haapsalus ja Raplas, poleks tarvidust teha nii suuri kulutusi transpordile.
Vambola Paavo kirjutab, et praegu veame pealinna nakatunuid Tartu, Pärnu ja Võrru. Oleks aktiivravi alles Haapsalus ja Raplas, poleks tarvidust teha nii suuri kulutusi transpordile. Foto: Tairo Lutter

Iga kriis paneb proovile ja näitab kätte minevikus tehtud vead. Praegu on löögi all tervishoid. Iga päevaga suureneb nakatunute hulk, haiglasüsteem töötab piiri peal.

Möödunud kümnendite vigade eest maksame kõrget hinda. Usaldasime pimesi Rootsi ekspertide paarkümmend aastat tagasi koostatud haiglavõrgu arengukava. Juba toona oli neid, kes seadsid suurejoonelise plaani kahtluse alla. Millenniumi eel jäi süsteem lõplikult läbi mõtlemata. Kiiresti oli vaja hiigelhaiglaid.

Omal ajal edukalt toiminud, maakondliku printsiibi järgi rajatud võrgule tõmmati vesi peale teadmises, et midagi hullu kunagi ei juhtu. Nüüd selgub, et juhtub küll, ja viimasel piiril töötavate suurhaiglate kõrvale oleks hädasti tarvis väiksemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles